Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Så ska Ljusdal bygga den nya oktoberfesten: "En hel generation har varit utan cupen"

Det är snart tio år sedan World cup lämnade Ljusdal.
Nu satsar LBK på att bygga en helt nu cuptradition, med start nästa år.
– Jag vet att det finns ett sug efter det här, säger Jonas Svensson.

2008 spelades World cup i bandy i Ljusdal för sista gången, innan flytten till Sandviken. Nu, nästan tio år senare, tar Ljusdals BK ett rejält omtag för att åter igen väcka liv i traditionen med oktoberbandy.

Under tre års tid, med start 2017, kommer klubben att arrangera Extecupen i mitten av oktober. Målet är att locka de elitserielag som inte spelar World cup, samt andra väletablerade bandylag.

– Det är såna lag som vi vill ha hit, det är den nivån vi siktar på. Vi vill få till så bra bandy som möjligt, säger Ljusdal BK:s Jonas Svensson, som under en tid arbetat med konceptet.

Varför gör ni det här?

– Det handlar om det dna som finns här i Ljusdal, det ska vara en bandyhelg i oktober. Många är uppvuxen med det. Jag vet att det finns ett väldigt sug efter det. Gör man bra grejer har vi chansen att få till ett riktigt bandyparty här uppe.

Jag antar att det blir någon nattmatch också, enligt traditionen?

– Det känns som att något sådant här bör innefattas i en sån helg, ja.

Cupen kommer att spelas torsdag till lördag och frågan är om Ljusdals BK med den nya satsningen slutligen har slutat att drömma om att en dag få tillbaka World cup?

– Jag vet inte om man har slutat drömma. Jag vet inte om vi har drömt om att få tillbaka World cup heller, det vi har velat ha är ett bandyevent, säger Jonas Svensson.

Med den nya cupen hoppas han att kommande bandygeneration också ska få en bandycup att relatera till och bygga minnen kring.

– Det ligger bra i tiden, 2008 slutade World cup att finnas här och det är snart tio år sen. Det är snart en hel generation som har varit utan cupen. Det börjar finnas människor som pratar om cupen med dom som inte har varit med om cupen. Och det lyser i ögonen både på dom som berättar och på dom som lyssnar.

Oktober 2017. Då kanske till och med Ljusdals BK är mitt uppe i förberedelserna för en återkomst till elitserien?

– Vi kommer absolut att slåss för det i vinter. Det är en stor skillnad på hur vi känner oss nu, jämfört med i fjol.