Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SAIK-damerna redo för nystart efter turbulenta våren: "Vi är en mer enad förening nu"

Efter en omskakande vår och sommar i dambandyn är SAIK ett av lagen som fått börja om efter stora spelartapp. Inför seriepremiären är det förväntansfullt i det till stora delar nya laget.
– Det är inte så att elitserien på något sätt kommer att han en sämre standard, snarare mycket bättre, tror nya lagledaren Sofia Rådman.

Några veckor efter SM-finalen i våras avslöjades det att Skutskär skulle starta ett damlag och man började satsningen med att plocka in flera landslagsspelare från Sandviken.

Efter dem följde fler efter och till sist var det nog många som undrade vad det egentligen skulle bli kvar av det forna storlaget.

– Jag är besviken, men mest känner jag mig nog sviken, sa till exempel Michelle Löfblad, en av spelarna som stannade kvar, i april.

Nu, sju månader senare, har man fått börja om och bygga nytt inför seriepremiären.

– Visst, det var turbulent där i början men jag tycker ändå att när vi gick in i sommaren visste vi att vi skulle ha ett bra lag att ställa på planen, så det var väl kanske några veckor där det kändes lite kaotiskt, säger nya lagledaren Sofia Rådman, som även hon lämnat isen och avslutat spelarkarriären efter 16 säsonger i SAIK-tröjan.

– Jag är faktiskt inte alls sugen att spela, men jag tycker att det är jättekul att vara med så det känns jättebra. Jag bestämde mig redan under förra säsongen att jag skulle sluta och tänkte ta ett sabbatsår från bandyn och SAIK, men när det blev som det blev med truppen och många försvann så kändes det som att det var ganska självklart att jag skulle ställa upp och hjälpa till.

LÄS MER: Efter spelarflykten i damlaget – SAIK kontrar med två ryska toppspelare

Även Michelle Löfblad har samlat sig och gått vidare sedan i våras. Hon medger att hon var besviken efter att lagkamraterna lämnat, men säger nu att det har kommit något gott ur turbulensen.

– Jag kände mig lite tom och visste inte riktigt hur vi skulle göra. Men vi har haft en jättebra dialog med SAIK så vi känns mer enade med dem nu, att vi är en förening, säger Löfblad.

LÄS MER: Grycksbospelare lånas ut till Sandviken: "Det är för deras utveckling"

– Vi har ju kunnat ta hit bra spelare och det är helt fantastiskt. Det har ju hänt väldigt mycket, nya spelare, många har lämnat, men jag är väldigt förväntansfull med det vi har nu och hur det har utvecklat sig alltihopa. Det känns som att det kanske behövdes lite nytt folk i laget och det är jättekul.

Hur är det att spela i SAIK den här säsongen?

– Vi är ett ungt lag som kämpar för varandra, har otroligt bra individuella spelare som ändå kommer väldigt bra ihop med alla andra så helheten blir ju fantastiskt bra.

Se i TV-klippet nedan när Michelle Löfblad beskriver vad som kommer att bli SAIK:s nycklar till framgång den här säsongen

LÄS MER: SAIKs första ryska på plats: "Det har varit en dröm att få komma hit"

Den spektakulära silly season som varit dessutom bådar för en jämnare och mer oviss elitserie än på många år, enligt Sofia Rådman.

– Det lag som får ihop det bäst flest gånger kommer vinna i slutändan, och så har det ju inte riktigt varit. Det kommer bli en väldigt rolig säsong så, just för att det är en väldigt bra serie. Det är inte så att elitserien på något sätt kommer att han en sämre standard utan snarare mycket bättre.

Samtidigt har mesta mästarna på damsidan AIK fått dra sig ur den högsta serien på grund av spelarbrist, och endast sex lag kommer till start i elitserien sedan inga av de berättigade lagen underifrån tackat ja till en plats i högsta serien.

– Att man får lägga ned lag beror ju tyvärr på att vi är för dåliga med flickverksamheten. Det finns ju för dåligt underlag i alla föreningar underifrån, det finns ju inte tillräckligt många dambandyspelare för att hålla alla damlag flytande på en hög nivå. Alla föreningar behöver hjälpas åt för att få fler tjejer att spela bandy så att det finns fler tjejer att fylla på med i slutändan, säger Sofia Rådman.

LÄS MER: Bäckman rankar lagen i damernas elitserie: "Går inte att hitta någon given superfavorit"

Elitserien kommer därför den här säsongen avgöras i trippelmöten lagen emellan, och de fyra främsta lagen går direkt till semifinal efter serien.

SAIK inleder serien på lördagen med bortamatch mot Kareby, och sedan väntar ytterligare tre matcher på bortaplan innan SAIK har hemmapremiär mot Söråker den 29 november.

– I originalschemat som las föll våra hemmamatcher så att vi bara skulle få en hemmamatch inomhus, för att våra hemmamatcher låg på de datum som arenan är bokad för annat. Därför har vi försökt styra om några av våra matcher så att vi ska få några fler hemmamatcher inne. Nu tor jag att vi ska spela tre matcher ute, säger Sofia Rådman.

Var står SAIK den här säsongen jämfört med förra?

– Får vi ihop det och får vi till det så kommer vi absolut att kunna hålla samma nivå, åtminstone när vi är som bäst. Sedan är det svårt, ju yngre man är desto svårare är det att hålla en hög nivå hela tiden.

Vad har ni satt upp för målsättning för säsongen?

– Vi har väl sagt framför allt att vi vill spela semifinal, men att vi fokuserar jättemycket på prestation, att vi vill vara nöjda med vår prestation och så får vi se hur långt det räcker.

LÄS MER: Därför lämnar landslagsspelaren SAIK: "Man har tagit oss lite för givet"