Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SAIK-försvararen frias – men Johansson stängs av i fyra matcher: "Inget vi vill ha i svensk bandy"

SAIK:s Linus Pettersson frias för tacklingen på Johan Esplund.
Däremot ses Martin Johanssons tackling som betydligt farligare – och Villas libero stängs av i fyra matcher.
– Det är nödvändigt att få stopp på den typen av tacklingar, säger disciplinnämndens ordförande Bengt Arwidson.

Efterspelet av matchen mellan Villa Lidköping och Sandviken har uteslutande handlat om två uppmärksammade tacklingar.

Sandviken anmälde Villas Martin Johansson för en tackling på Alan Dzhusoev. Det följdes av att Villa i sin tur anmälde Sandvikens försvarare Linus Pettersson för en tackling på Johan Esplund.

Nu har domen från disciplinnämnden kommit – Martin Johansson stängs av i fyra matcher.

– Frågan är om det föreligger en synnerligen stor skaderisk, och det har videogranskningsgruppen ansett det gjort, och därmed skickat ärendet vidare till oss i disciplinnämnden, säger nämndens ordförande Bengt Arwidson och fortsätter.

– Vi har kommit fram till att det är en allvarlig tackling med risk för huvudskada, vilket vi kommer att beivra kraftigt i år. Det är nödvändigt att få stopp på den här typen av tacklingar, det är inget vi vill ha i svensk bandy.

>>> Se Martin Johanssons tackling här

>>> Se Linus Petterssons tackling här

Martin Johansson får tre matchers avstängning för själva tacklingen, och ytterligare en extra match av hänsyn till en tidigare incident.

– Han får den extra matchen för att han i september månad redan har haft ett matchstraff (i Vänercupen mot Vänersborg). Vi följer riktlinjerna som säger att det är försvårande att ha tidigare matchstraff mot sig.

Vid eventuella kommande incidenter kan avstängningar för tacklingar mot huvudet bli ännu längre, enligt Arwidson.

– På de här bilderna går det inte att utläsa om det exakt är en armbåge eller axel som träffar huvudet, vid ett sådant tillfälle skulle man kunna bygga på straffet mer.

LÄS MER: Johansson om tacklingen: "Absolut inte ute efter att skada"

Vad gäller Linus Petterssons tackling mot Johan Esplund, så slipper SAIK:s försvarare avstängning.

– Den förseelsen gick även den till videogranskningsgruppen. Där ansåg gruppen att det inte förelåg någon skaderisk för Esplund, och därför ansåg man att den inte ska tas upp i disciplinnämnden. Då avvisas ärendet, säger Bengt Arwidson.

LÄS MER: Linus Pettersson om Villas anmälan: "Det är lite patetiskt"

FAKTA – BESLUTSFÖRFARANDET

När en anmälan kommer in granskas händelsen först av en videogranskningsgrupp. Gruppen bestämmer om ärendet ska skickas vidare till disciplinnämnden, eller om fallet ska avskrivas direkt.

Skickas fallet vidare till disciplinnämnden så är det därefter nämndens uppgift att titta på händelsen, och fatta beslut om eventuellt straff.