Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SAIK tvingas ut ur arenan – fem av 13 hemmamatcher spelas utomhus i vinter: "Utvecklingen går bakåt"

SAIK har Sveriges mest moderna inomhusarena.
Ändå måste herrlaget spela fem av 13 hemmamatcher utomhus när Göransson Arena är upptagen av andra evenemang i vinter.
– Vi går bakåt när övriga bandy-Sverige går framåt, säger SAIK:s klubbdirektör Pär Söderlund kritiskt.

Dansbandsgala, Laleh, curling, julgala och inomhusfotboll; där har ni fem anledningar till att det blir ett helt gäng utomhusmatcher i Sandviken i vinter – och då har vi bara räknat herrarnas elitserie.

Dessutom tillkommer damlagets och ungdomslagens alla matcher. Totalt är Göransson Arena stängd för bandyspel under 45 dagar under en säsong som inleds 1 augusti och varar en bit in i mars.

– Det är lätt att säga att man ska gilla läget, men jag tror inte folk förstår hur knöligt det blir. Och vi vill inte spela ute, vi vill spela i Sveriges främsta arena, säger Pär Söderlund, som blev överraskad när han förstod hur illa det var.

– Det hade jag aldrig trott när jag tog det här jobbet. Jag jobbade nere i Vänersborg och både där och i Lidköping var bandyn prio ett, men det är inte här. Det känns som om vi går bakåt när övriga bandy-Sverige går framåt.

I fjol valde SAIK att kasta om i spelschemat för att undvika utematcher, något man inte gör nu. I stället ska matcherna spelas på Jernvallens gamla utearena, senast det spelades en elitseriematch där var i februari 2014 då SAIK mötte Gais.

– Förra säsongen hade vi tre hemmamatcher på sju dagar och det blev inte bra, schemat blir för hackigt. Då spelar vi ute i stället och försöker göra något bra av det. Men utearenan måste rustas upp, det växer både blommor och träd på träläktaren som det är nu, säger Pär Söderlund.

1 oktober ska bandyförbundet besiktiga utearenan, där det spelades VM-fotboll 1958, och godkänna för spel. Arenabolaget ska tills dess åtgärda det som behöver åtgärdas.

Arenans vd Fredrik Granting har ända sedan han tillträdde för sex år sedan haft uppdraget att jämka samman gåvobrevets direktiv om en multiarena för alla, särintressen från idrottsföreningarna ( i synnerhet SAIK), och allt större krav på ekonomisk bärighet.

I fjol gick arenan med 9,5 miljoner back, vilket var en halv miljon bättre än budget, och en ökad beläggning skickar samtidigt ut bandyn i kylan.

– Ur ett idrottsligt perspektiv är det olyckligt, men mitt uppdrag är större än bandyn. Jag har full respekt för att SAIK inte jublar, men det är en av flera hyresgäster, jag har krav på mångfald och lönsamhet att leva efter. Helst ska arenan bära sig själv, men det är en utopi. Det finns inte en arena i Sverige som visar svarta siffror, säger Fredrik Granting.

Så man kan förvänta sig ännu mer utomhusbandy i Sandviken?

– Ja, 2015/16 var vårt första fulla verksamhetår sedan arenan byggdes, och nu sitter jag redan med bokningar för 2017 och 2018. Och en inomhusarena är som mest attraktiv under samma tid det ligger is, så är det ju.

Pär Söderlund säger sig förstå arenabolagets prioriteringar och uppdrag, men efterlyser samtidigt ett klargörande från högre kommunal nivå.

– Vi har en bra dialog med arenan, och det är inga hard feelings men nånstans vill vi ju veta: Ska det vara så här, ska vi hålla på så här?

LÄS MER: Bästa elitserien någonsin – här är vinterns hela spelprogram

Här är matcherna SAIK måste spela utomhus:

11 november: IFK Vänersborg (dansbandsgala)

25 november: Vetlanda (konsert med Laleh)

2 december: Broberg (förberedelser inför curlingförbundets stora jubileumstävling)

16 december: Hammarby (julgalan)

12 februari: Bollnäs (fotbollsturneringen Göransson cup)