Annons
Vidare till bandypuls.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Säsongen är över – här är Årets lag på Bandypuls: "Han har varit bättre än någonsin"

Bandysäsongen är över.
Den varade i 19 veckor och resulterade i lika många Veckans lag.
Nu har alla uttagningar räknats ihop, och bandy-Sverige – vi har ett resultat.
Här är Årets lag på Bandypuls!

Tisdagens Veckans lag blev också det sista för säsongen på Bandypuls. Under vintern har Rikard Bäckman satt ihop 19 elvor under lika många veckor, och nu har alla uttagningar kokats ner i ett Årets lag – baserat på vilka spelare som tagits ut flest gånger i Veckans lag.

Vi har också er läsare att tacka för mycket. Utan er hade Veckans lag varit svårare, och tråkigare, att ta ut. Även i uttagningen av Årets lag har ni varit högst delaktiga genom att rösta fram målvakt, en back, en mittfältare och hela anfallslinjen på Twitter. Läs mer om det i slutet av respektive lagdel nedan.

Då så. Här är Årets lag på Bandypuls!

ÅRETS MÅLVAKT

Anders Svensson (3)

Han kom hem, han sågs och han segrade. Efter tre år som proffs i Ryssland återvände Anders Svensson till Edsbyn för sin 19:e säsong och tog sitt sjätte SM-guld i karriären. Om det fanns tvivlare till den här värvningen förra våren så är det bara för belackarna att ta på sig dumstruten. Anders Svensson har bjudit på både möjliga och omöjliga räddningar under säsongen, och med sin enorma rutin och förmåga att skänka trygghet var han starkt bidragande till Edsbyns tionde SM-guld.

TV: Anders Svensson efter sjätte SM-guldet: "Helt makalöst vilket gäng, vi är fan bäst"

(Anders Svensson, Joel Othén och Patrik Aihonen stod samtliga på tre uttagningar i Veckans lag. Via en omröstning på Twitter på torsdagen fick Bandypuls läsare rösta på sin favorit bland de tre nominerade målvakterna. Anders Svensson fick 46 procent av de totalt 258 rösterna. Patrik Aihonen fick 32 procent och Joel Othén 22 procent.)

ÅRETS FÖRSVAR

Per Hellmyrs, Bollnäs (6)

Bollnässtjärnan har haft bättre säsonger i karriären, men för den sakens skull har han ändå varit fenomenal i långa stunder. Kan sysselsätta ett helt motståndarlag helt på egen hand, och endast ett fåtal spelare kan mäta sig med Per Hellmyrs teknik och finess. Spelade på mittfältet i stort sett hela grundserien, men det var framför allt när 34-åringen klev ner som ytterhalv i semifinalserien som han nådde max. Det förblir en hypotes, men frågan är om Bollnäs ens hade spelat SM-final utan hans världsklassinsatser mot Villa.

LÄS ÄVEN: Hellmyrs knäckt efter nya guldmissen: "Jag tänker på Bollnäspubliken"

Martin Johansson, Villa Lidköping (5)

Villas brytsäkre och bolltuggande libero tar ena backplatsen (som i landslaget) i Årets lag. Var möjligtvis ännu bättre i fjol, men tillhör likväl det absoluta toppskiktet av försvarare i världsbandyn. Kan vara snudd på omöjlig att komma förbi i en-mot-en och är Villas givna trygghet i hela defensiven. Dessutom ett offensivt vapen på fasta situationer. Hyllades som "den bäste försvararen jag spelat mot" av Johan Esplund inför säsongen och kommer att ta över liberoposten efter Andreas Westh i landslaget tids nog.

LÄS ÄVEN: Villas drömstart räckte inte – storfavoriten utslagen: "Det är bara tomt"

Andreas Westh, Bollnäs (6)

Andreas Westh fyller 40 i maj och har gjort en av karriärens bästa säsonger – ja, rent av den bästa om man ska lyssna på Bollnäskaptenen själv. Likt dirigenten för en orkester har han styrt hela defensiven, och att vara chefen i det som under säsongen kallats "tidernas tätaste försvar" kan inte kännas dumt alls. Mr Bollnäs har vunnit allt utom SM-guld, och frågan som alla ställer sig efter finalförlusten mot Edsbyn är: Orkar han, rent mentalt, satsa en eller kanske ett par säsonger till? För fysiskt verkar det inte vara något snack.

TV: Wesths tal till fansen dagen efter guldmissen: "Vi har en fantastisk publik som driver oss"

Jocke Svensk, Edsbyn (3)

Edsbyns försvarsklippa hade främst gjort sig ett namn som back fram till i höstas. När Fredrik Åström, för andra gången, tvingades sluta mitt under säsongen fick Jocke Svensk i stället kliva in som libero. Luckan efter "Tårtan" har 26-åringen fyllt med den äran. Som centralfigur i försvaret har de patenterade uppåkningarna blivit aningen färre, men faktum kvarstår: Inte många försvarare i bandy-Sverige är tryggare med en boll vid klubban.

LÄS ÄVEN: En måndag med guldkant för Edsbyns sportchef: "Grattis från Bollnäs – till slut"

(Jocke Svensk, Johan Jansson Hydling, Anders Spinnars och Robert Rimgård stod samtliga på tre uttagningar i Veckans lag. Via en omröstning på Twitter på torsdagen fick Bandypuls läsare rösta på sin favorit bland de tre nominerade försvararna. Jocke Svensk fick 41 procent av de totalt 268 rösterna. Anders Spinnars fick 40 procent, Johan Jansson Hydling elva procent och Robert Rimgård åtta procent.)

Hans Andersson, Edsbyn (5)

Ett av säsongens allra största utropstecken i svensk bandy. Inte för att Hans Andersson har visat sviktande tendenser de senaste säsongerna, utan för att han har varit bättre än någonsin nu. Det vittnar inte minst nomineringen till Årets man om. Före VM var Hans Andersson nära nog ostoppbar för det Edsbyn som "smög med" trots den uppenbara kapaciteten. Tappade lite i form efter mästerskapet i Sandviken, men var ändå tillräckligt suverän för att vara en av Edsbyns mest drivande krafter i den lyckade jakten på klubbens tionde SM-guld. En superspelare.

LÄS ÄVEN: Hans Andersson: ”Det som talar för oss är att jag är jävligt vass”

ÅRETS MITTFÄLTARE

Tuomas Määttä, Edsbyn (5)

Edsbyn höll inte igen förra våren när värvningarna av finska supertvillingarna Tuomas och Tommi Määttä, då 19 år, kommunicerades med slagorden "årets bomb i svensk bandy". Även om Tommi växte fram till att bli ordinarie i backlinjen är det Tuomas som har varit namnet på allas läppar och det med rätta. Har redan bevisat att han är en spelare för världstoppen. Avgörande 3–1-målet – efter att också ha gjort 1–0 – i SM-finalen mot Bollnäs var garanterat hastighetsrekord i Tele2 Arena. Säsongens bästa värvning med facit i hand.

LÄS ÄVEN: Edsbyns guldhjälte Tuomas Määttä: "Det finns inga ord – varken på svenska eller finska"

Johan Löfstedt, Vetlanda (4)

Vetlandas trötta säsong känner vi till. Johan Löfstedts höst och vinter kan vi också. I första fallet handlar det om en flopp, och i det andra om yttersta världsklass. Individuellt sett har Johan Löfstedt troligtvis varit landets bästa bandyspelare den här säsongen. Men trots en väldigt stark offensiv räckte det inte ens till slutspel för Vetlanda som läckte bakåt. Det måste ha känts som ett straff för skridskofantomen och poängmaskinen Johan Löfstedt. VM-guld och utnämningen till hela mästerskapets bästa spelare var måhända skapliga plåster på såren.

LÄS ÄVEN: Bakom att bli VM:s bästa spelare – hårdare träning: "Blivit mycket mer seriös"

(Johan Löfstedt, Jesper Eriksson och Johan Esplund stod samtliga på fyra uttagningar i Veckans lag. Via en omröstning på Twitter på torsdagen fick Bandypuls läsare rösta på sin favorit bland de tre nominerade mittfältarna. Johan Löfstedt fick hela 62 procent av de totalt 367 rösterna. Jesper Eriksson fick 20 procent och Johan Esplund 18 procent.)

ÅRETS ANFALLARE

Daniel Mossberg, Sandviken (5)

Årets man i svensk bandy heter Daniel Mossberg och priset kunde inte vara mer välförtjänt. Sandvikens säsong var upp och ner, ibland också för Daniel Mossberg, men injektionen han fick av sitt glimrande spel – och sedermera guld! – i hemma-VM var enorm. Fyller 36 i april, men åldern är bara en siffra när man ser hur han är med och driver hela SAIK:s spel. Efter torsdagens nyhet om förlängt kontrakt är det bara för bandypubliken att fortsätta njuta av "Mossans" konster och vaggande skridskoåkning.

Patrik Nilsson, Bollnäs (5)

Årets lag inrymmer också anfallaren som stod för "årets statement" eller "årets revansch". En del röster trodde att Patrik Nilsson var slut efter en knackig sista säsong i SAIK. Svaret från Bollnäsanfallaren blev att konstant visa hur viktig han var och är i Bollnäs jakt på SM-guld. Komplett forward som avgjorde flera matcher bara i slutspelet. Skjuter ur alla möjliga vinklar och belönas ofta. Fick dessutom en plats i VM-truppen för sin fina säsong. Kanske årets värvning näst efter Tuomas Määttä.

LÄS ÄVEN: Patrik Nilsson var Bollnäs "sista pusselbit" på vägen till en final: "Min målbild från början"

Daniel Andersson, Villa Lidköping (5)

Begreppet "sluta på topp" är bekant i idrottssvängen, och i bandyn är Daniel Andersson mannen som förkroppsligar uttrycket. Meddelade förra veckan att karriären är över efter att ha gjort succé som renodlad anfallare under säsongen. Rapp, teknisk, irrationell, skapligt skott... Ja, han har allt en världsklasspelare i bandy ska ha, och med bara 34 år på nacken hade han kunnat glänsa i flera säsonger till. Rent musikaliskt är det ingen större förlust att Sean den förste Banan tystnar (?) i Sparbanken Lidköping Arena, men för Villa och svensk bandy blir det ett tomrum. Kingen har glidit ut, helt enkelt.

LÄS ÄVEN: Daniel Andersson slutar – hyllas i hela bandy-Sverige: "Det har varit en ära"

LÄS ÄVEN: Villas klubbchef om Daniel Anderssons avsked: "Han har varit orubblig i sitt beslut"

(Daniel Mossberg, Patrik Nilsson, Daniel Andersson och Erik Pettersson stod samtliga på fem uttagningar i Veckans lag. Via en omröstning på Twitter på torsdagen fick Bandypuls läsare rösta på sin favorit bland de fyra nominerade anfallarna. De tre med flest röster fick platserna i Årets lag. Daniel Andersson fick 39 procent av totalt 410 röster. Patrik Nilsson fick 27 procent och Daniel Mossberg och Erik Pettersson 17 procent vardera. Då fick Mossberg platsen i egenskap av Årets man.)

ÅRETS TRÄNARE

Joakim Forslund, Bollnäs (4)

Som ensam tränare med fyra uttagningar i Veckans lag är det Jocke Forslund som får hantera den kraftigt offensiva elva som utgör Årets lag på Bandypuls. Tränarprofilen med de fängslande och filosofiska utläggningarna har fått utstå mycket kritik för Bollnäs spelidé under hela säsongen, och kanske med viss rätta i perioder. Men innan det var färdigt stod Jocke Forslund där på Tele2 Arena efter att på ett bragdartat sätt ha chockat Villa med 3–0 i matcher i semifinalserien. SM-finalen blev något av Jocke Forslunds revansch även om det inte bar hela vägen. Återstår att se om det är färdigpendlat från Sandviken eller om han kör vidare i Bollnäs.

LÄS ÄVEN: Forslund om framtiden i Bollnäs – träffar klubbchefen till veckan

Här är ALLA Veckans lag den här säsongen

Veckans lag 19

Veckans lag 18

Veckans lag 17

Veckans lag 16

Veckans lag 15

Veckans lag 14

Veckans lag 13

Veckans lag 12

Veckans lag 11

Veckans lag 10

Veckans lag 9

Veckans lag 8

Veckans lag 7

Veckans lag 6

Veckans lag 5

Veckans lag 4

Veckans lag 3

Veckans lag 2

Veckans lag 1