Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har Gustav hittat lugnet i sitt liv

/
  • Förre SAIK-spelaren Gustav Björkman stortrivs med sitt liv, jobbet och familjen. Nu fyller han 40 år och ser positivt på tillvaron.
  • Förre SAIK-spelaren Gustav Björkman stortrivs med sitt liv, jobbet och familjen. Nu fyller han 40 år och ser positivt på tillvaron.
  • Gustav Björkman 40 år.

Gustav Björkman har lagt bandyn på hyllan, har ett jobb han stormtrivs med, en härlig familj och många vänner. Han fyller nu 40 år och känner att han har hittat ett lugn och har en positiv och bra balans i sitt liv.

Annons

Gustav Björkman är uppvuxen i Årsunda, gick i skolan där fram till årskurs sex och sedan i Sandviken. När det var dags för gymnasiet valde han bandyinriktning.

– Familjen har en släktgård från 1700-talet i Årsunda. Mina föräldrar bor där nu, och visst vill vi behålla den i släkten, så vi får väl se när den dagen kommer om det blir jag eller brorsan som tar över.

För många är Gustav Björkman mest känd som bandyspelare i SAIK, men det var inte helt klart att det skulle bli just bandy.

– Nej, verkligen inte. Jag höll på med allt möjligt när jag var yngre, som fotboll, orientering, skidor och tennis. Men när det var dags att välja till gymnasiet blev det ändå bandyinriktningen.

Och har man en äldre kusin som heter Stefan Åsbrink, välkänd före detta bandyspelare i SAIK, och en mer jämngammal kusin som heter Daniel "Zeke" Eriksson, även det en känd före detta SAIK-spelare och numera elitansvarig i klubben, så ter det sig ganska naturligt att det blir bandy till slut i alla fall.

– Ja, Stefan Åsbrink har alltid varit min förebild, både vad gäller bandy, och även numera inom yrkeslivet. Så egentligen kanske det inte var så svårt val.

Gustav satsade hårt och kom nästan direkt med i SAIK:s A-lag, han spelade ungefär 30 matcher, men fick sedan inget nytt kontrakt. Då hörde Jocke Forslund från Skutskär av sig och det blev två säsonger med Skutskär.

– Det var en sjukt kul tid. Vi var ett gäng som åkte minibuss till träningen från Sandviken och vi hade det hur bra som helst.

När sedan tiden i Skutskär var över blev det i stället två års spel i hälsingelaget Bollnäs.

– Jag har mycket att tacka Jocke Forslund för. Det var han som tog mig till Bollnäs, även om jag till en början inte var speciellt populär bland fansen, skrattar Gustav. Men jag är träningsvillig och slet hårt, och från att ha legat på minus blev jag utsedd till fansens favorit min sista säsong. Hårt jobb lönar sig.

Inom Gustavs arbetsliv har det verkligen gått krokiga vägar fram till hans nuvarande yrke, mäklare. Han utbildade sig först till maskiningenjör, vilket han aldrig arbetat som. Ett tag hade han försäljningsföretag tillsammans med bandykollegan Magnus Muhrén, en period som han ser som mycket lärorik och som hjälpt honom inom det fortsatta yrkeslivet. De var sedan fyra kompisar som startade företag och sålde "idrottskassen". När han sedan kom tillbaka till SAIK blev han marknadsansvarig tillsammans med Muhrén och kombinerade alltså det med bandyspelandet.

– Det blev fyra år med SAIK igen och jag började med att ta SM-guld med laget 2003. Men det var också en jobbig tid, för ett tag hade jag tre uppdrag; bandyspelare, marknadsansvarig och hade även börjat plugga till mäklare. Så har man någon gång varit nära att gå in i den berömda väggen, så var det nog då. Men det gick bra.

2006 började Gustav spela med Hammarby. Även där kombinerade han spelandet med marknadsföring och även jobb som mäklare.

– Det var en rolig tid, men också jobbig. Det blev fyra år och ett SM-guld, innan jag bestämde mig för att sluta och flytta hem till Sandviken igen. Vi hade fått barn och dessutom hade jag blivit tillfrågad om att bli delägare i Fastighetsbyrån här i Sandviken. Vi ville hemåt igen, så det var bra timing.

Han stortrivs som kontorschef/mäklare och har verkligen hittat sitt drömyrke. Men bandyn har han lagt på hyllan, även om han går och tittar på SAIK:s matcher när tid finns. Numera är det motion i andra former som gäller.

– Både jag, min nuvarande sambo och barnen tycker om att åka skidor, dessutom spelar jag innebandy med ett kompisgäng.

Han trivs verkligen med livet just nu. Har absolut ingen åldersnoja. Han har en bra balans med ett jobb han trivs med, ny kärlek, fina vänner och härliga barn.

– Det gäller att ha roligt i livet. Att se framåt och vara positiv.

Mer läsning