Söndag 20 januari
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KS säger ja till bandyhall på Hällåsen

/

Kommunstyrelsen röstade ja till att investera i en ny bandyhall på Hällåsen. 52,5 miljoner vill de avsätta till hallen som ska byggas på en annan plats än den nuvarande pisten för att lämna plats för skidområdet till SM-veckan. Men först ska kommunfullmäktige säga sitt.
– Det är inget lätt beslut som man bara snyter sig ur sig. Vi politiker har velat länge, men nu var det dags att ta ett beslut, sa Maria Lind (S) förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons

Det var efter en lång diskussion som kommunstyrelsen kunde ena sig om ett beslut i den omdebatterade följetongen. 11 ledamöter i tre konstellationer hade från början varsitt förslag, men mötet ajounerades och de kom överens om ett gemensamt nytt förslag som de lade fram tillsammans.

Läs mer: Ny bandyhall föreslås – på annan plats

– Förslagen låg så nära varandra att det var dumt att gå fram med tre olika förslag till fullmäktige, säger Magnus Svensson (C) oppositionsråd.

11 ledamöter röstade för att bygga en hall, en uppgörelse mellan i första hand socialdemokraterna, centerpartiet och moderaterna. Olov Östlund (MP), Bo Wikström (S) och Ove Söderberg (S) ville inte bygga någon hall och Jonna Källström Böresson (V) avstod från att rösta och ville i stället återremittera ärendet för en bredare utveckling av hela Hällåsenområdet.

– Jag har fått frågan om vi har råd med en bandyhall, men jag vill vända på det. Vi har kanske inte råd att inte göra det. Våra föreningar har tillsammans med kommunen bevisat att vi kan då mycket mer än vi tror. Vi har arrangerat O-ringen, SM i friidrott, och ska få SM-veckan. Vi gör det bra, och jag tror att vi behöver att vi utveckling av Hällåsenområdet. Vi behöver börja med väderskyddet, säger Maria Lind (S) förste vice ordförande, som i dag ledde sammanträdet.

Läs mer: Förslag skickas vidare till fullmäktige

Förslaget som fullmäktige nu har att ta ställning till är att kultur- och samhällsservicenämnden kan få 26,25 miljoner extra till sin investeringsbudget för perioden 2016-2019 för att genomföra projektet. Däremot ska nämnden inte kompenseras för de ökade drift- och kapitalkostnader som uppkommer med anledning av investeringen. De räntekostnader som eventuellt uppkommer av investeringen ska finansieras inom nämndens driftbudgetram.

Läs mer: Skillnad på förening och förening

En viktig punkt är också att nämnden ska söka finansiell samverkan med externa intressenter.

– Jag tycker att det här är en bra lösning. Det är ekonomiskt hållbart, det är inte den dyraste lösningen. Och vi får en lokal hall som fungerar bra för bandy och andra arrangemang, vilket är viktigt. Kostnaden för drift sticker inte väg så mycket och vi ville trycka på att det är viktigt att hitta andra finansiärer, säger Magnus Svensson.

– Naturligtvis ska det inte kosta för mycket heller. Det får inte gå ut över skola, vård, omsorg, eller andra föreningar som är beroende av kommunens bidrag. Och det bedömer vi inte att det gör. Men nu ville vi fatta beslut för att de som är berörda av sporten ska få veta hur framtiden ser ut, för att få bra förutsättningar att jobba efter, säger Maria Lind.

Om förslaget går igenom i fullmäktige ska kommunstyrelsen ge KUS-nämnden klartecken för att börja projektera byggnationerna.

Läs också: Banchefen Ulf Olsson om SM-veckan: "Bandyplan är perfekt som skidstadion"

Hallen kommer att byggas på en annan plats än den nuvarande pisten för att lämna plats för skidområdet till SM-veckan.

– Det tror jag att alla ställer upp på oavsett om man röstade för- eller emot en hall, säger Magnus Svensson (C).

Nu ska beslutet vidare upp till kommunfullmäktige 30 november.

Mer läsning