Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vass kritik mot bandyhall: "Det är ett manligt sätt att tänka som präglar det här"

/
  • Anders Persson är kritisk till kommunens senaste projekt. Därför har han skrivit ett öppet brev till politikerna.

Omställningspionjären Anders Persson är bekymrad över politikernas senaste investeringar. I ett öppet brev ifrågasätter han både bandyhallen och det nyss antagna energieffektiviseringsprojektet.

Annons

Brevet som Anders Persson skrivit till Söderhamns politiker innehåller skarp kritik mot en rad satsningar som gjorts inom kommunen den senaste tiden. Han listar projekt som uppgår till en sammanlagd investeringskostnad på 400 miljoner, och det är pengar som han tycker att man hade kunnat göra annat för.

Läs mer: Öppet brev till våra politiker: Söderhamns politiker spelar med 400 miljoner om vår framtid

Bandyhallen, som kommunfullmäktige sa ja till i måndags, är ett av de projekt han menar är tveksamma.

– Det jag egentligen är mest upprörd över är sättet det görs på och vilka som beslutar om vad som ska hända. Kulmen blev med bandyhallen. Jag trodde inte att det skulle göras nu, med tanke på den klimat- och flyktingkris och de bruna krafter som vi har i samhället.

Han nämner också andra saker, som energieffektiviseringsprojektet som kommunen ska genomföra tillsammans med Faxeholmen. Satsningen går loss på 280 miljoner kronor och trots att Anders Persson förstår att det vid första anblick ser ut som ett bra projekt så menar han att miljö- och klimatnyttan är starkt överdriven.

Läs mer: Arenabolaget om bandyhallen: ”Nu vill vi vara med och bidra”

– Lobbygruppen som driver på energieffektiviseringar är överdrivet stark. Att fastigheter har stort energiläckage är ett marginellt problem. Det handlar mer om bilåkning, konsumtion och energiåtgång inom tung industri, där finns klimatvinsterna. Man byter inte golv och tak på ett hus samtidigt som stormen rasar utanför. När vi fått bukt med det så kan vi ägna oss åt annat.

Men det handlar heller inte bara om miljöaspekten. Anders Persson tycker också att det är en fråga om jämställdhet, och skriver i brevet att han funderar om det finns ett samband mellan kön och beslut.

– Det är uppenbart, det är ett manligt sätt att tänka som präglar det här. Det är manliga lobbygrupper och en manlig politiker- och tjänstemannakår som driver på.

Läs mer: Näringslivsstrategen om bandyhallen: "Andra möjligheter med en kronjuvel på Hällåsen"

Avsaknaden av jämställdhet som han ser speglas också i vilken typ av satsningar som görs. Han skulle hellre se att man fokuserade på att lyfta in kvinnors perspektiv, och att man satsade på till exempel mikroföretagande inom lokal matproduktion.

– Vi ser enormt med arbetstillfällen där. Men det är inte de där hårda manliga grejerna. När det väl blir hållbarhetsarbete blir det ofta hård teknik, som biogas, solkraft och vindkraft. Hållbarhet kan lika gärna vara att lyfta sociala och mjuka frågor.

Brevet har skickats till tidningen, men också till olika kommunala nämnder och till kommunstyrelsen. Ett par politiker har svarat. Någon håller med, andra inte.

– Oftast möts man av total tystnad men heder åt dem som svarade. Det var bra svar och jag tar gärna debatten, säger Anders Persson.

Läs mer: Beslutet är fattat: Fullmäktige säger ja till bandyhall i Söderhamn

Maria Lind (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, har läst brevet. Hon håller inte med om kritiken.

– Jag tycker att det här är bra projekt. Det vi har gjort, som bandyhallen och EPC-projektet, tycker jag är nödvändigt. Om man ska ha en kommun där man vill bo så kan det inte stå still. Det är som en växt, man måste vattna.

Kritiken mot bristande jämställdhetsperspektiv kan hon dock i viss mån förstå.

– Det ska i sådana fall vara bandyhallen, om man väljer att se det som att den bara är för Broberg. Men den kan också leda till att fler tjejer intresserar sig för bandy, eller att hallen kan användas till andra saker som konståkning. Jag tror att det kan leda till ökad jämställdhet.

Mer läsning