Fredag 14 december
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nära konkurs för två år sedan – nu gör klassiska Boltic ekonomisk vinst: "Får inte hamna i ett minusläge igen"

För två år sedan genomgick föreningen en rekonstruktion. Nu redovisar anrika IF Boltic en ekonomisk vinst för första gången på länge. – Jag kan ta gift på att nu har vi inga gamla skulder, säger Boltics marknadsansvarige Per-Erik Saikoff.

Annons

IF Boltic har en minst sagt anrik historia, med bland annat nio SM-guld på herrsidan. På tjugotalet har det dock inte gått lika bra för föreningen. Man har dragits med stora ekonomiska problem och 2014 hängde konkurshotet över föreningen.

Efter en rekonstruktion lever dock Boltic kvar och nu kommer dock glädjande besked från Karlstadsklubben – bokslutet för säsongen 2015/16 visar en vinst på 421 000 kronor, och nu är föreningen helt skuldfri.

– Jag kan ta gift på att nu har vi inga gamla skulder, nu ser vi bara framåt, säger Boltics marknadsansvarige Per-Erik Saikoff.

– De pengar vi drog in 2015/16 gick till rekonstruktionen för gamla skulder. Den här kommande säsongen har vi inga gamla skulder kvar, nu är allt avbetalt och nu dyker det inte upp några lik i lasten längre, fortsätter Saikoff, och berättar om hur föreningen har valt att inför nästa säsong, för första gången på ett par år, skriva kontrakt med spelarna i a-lagstruppen. Det betyder att de kommer att få lön till skillnad från tidigare.

– Ingen i föreninen har lön. Ingen i styrelse, kansli, ingen har en månadslön. Det är ju den stora biten som man kan spara på. Den här säsongen har vi gjort kontrakt med alla som är i a-truppen, vi vill visa att nu har det gått bra. De kontrakt vi har gjort har vi gjort väldigt små, och det vet vi att vi kommer att klara av. Föreningen får inte hamna i ett minusläge igen, då kan man lika gärna slå en spik i dörren i Boltic.

Boltic har vunnit nio SM-guld i bandyhistorien.

LÄS OCKSÅ: Bekräftat: Hammarby backar fyra miljoner kronor – nu är elitlicensen hotad

Per-Erik Saikoff klev in i föreningen efter att rekonstruktionen hade genomförts. Den gamla styrelsen sparkades och arbetet att bygga upp ekonomin igen började.

– Det var ju rätt mycket pengar som skulle betalas ut då, totalt var det ungefär 700 000 och de pengarna fanns inte. Vi började med att bestämma att vi gör en helt ny dräkt, så vi fick in ungefär 20 sponsorer på den och det var det som var räddningen för att vi kunde få in pengarna. Efter det har vi jobbat ikapp allting, så först nu kan vi säga att vi är i hamn totalt sett.

Förutom att bygga upp ekonomin har mycket arbete gått till att bygga upp föreningens rykte igen efter de tuffa åren.

– Vi har fått in mer sponsorer, Boltic har ju varit i så dåligt skick och så dåligt bland folk. Det finns ju ingen som vill lägga pengar för att de tror att pengarna går till gamla skulder bara. Så för oss är det viktigt bara att vi har fått tillit kring Karlstad med omnejd, bland företag så de vill satsa på oss. Vi känner att där har vi börjat komma ett bra steg på vägen, så företag vågar gå in och lägga pengar nu.

Är det lättare att hitta sponsorer med tanke på att det är en så anrik förening?

– Boltic är ett starkt varumärke, men det har varit nedsvärtat ganska bra kan jag säga. Egentligen kan man säga att vi behöver ett år till för att få folk att förstå att vi inte har några skulder nu. En del man pratar med, folk som man känner till och med, säger att "det där tror vi inte på". Det tar väl något år innan man får tilliten tillbaka.

LÄS OCKSÅ: Trots minusresultatet – ingen panik i Hammarbys spelartrupp enligt Gilljam: "Kan inte göra mer än att spela bra bandy"

Trots att man fått rätsida på ekonomin finns i nuläget inga planer på att ta tillbaka laget till elitserien.

– Nej. För det första har vi ju räddat föreningen, det har varit målet. Självklart försöker vi satsa och ha ett så bra lag som möjligt. Men jag har själv varit tränare så jag vet ju vilken skillnad det är på elitserien och allsvenskan. Steget är för långt. Då behöver vi värva elitseriespelare, och det har vi inte ekonomin till nu.

Men att föreningen tog sig till elitseriekval förra säsongen är ett faktum.

– Det är fantastiskt gjort av spelare och laget att hamna i elitseriekval förra året, utan ersättning. Det mål föreningen har är att vi måste öka vår omsättning ganska radikalt. Inte det här året kanske, det här året ska vi öka kanske 25-30%, men sedan år två efter det här måste vi börja öka omstättningen ännu mer om vi ska satsa vidare sportsligt.

LÄS OCKSÅ: Elitseriekval – då kommer säsongens enda högriskmöte: "Det är tråkigt för bandyn"

Det finns inga visioner om att ta tillbaka Boltic till SM-guld?

– Nej, den visionen kan man ha om man får en hall, då kan man börja titta framåt. Får man en hall i Karlstad så tror jag att man kan börja titta kanske 4-5 år framåt i tiden, mot elitserien. Men i dagens läge ska vi hålla oss kvar i allsvenskan, det är det viktiga.

Mer läsning