Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assistkungen Säfström tror på rysk succé för Fagerström: "Kommer funka riktigt bra"

Erik Säfström var hela ryska ligans assistkung förra säsongen. Nu tror han att nya lagkamraten Christoffer Fagerström kan vara ett klipp för Neftyanik. – Med hans fart och individuella skicklighet kommer det funka riktigt bra, säger ytterhalven.

Annons

LÄS ÄVEN: Fagerström om proffsflytten – och att lämna glödheta Vänersborg

Erik Säfströms första säsong i Neftyanik slutade i succé, åtminstone individuellt. Laget åkte ut i semifinalserien mot Bajkal Energy som sedan besegrades av Jenisej i finalen, men med 46 assistpoäng var 28-åringen från Örebro bäste framspelare i hela ryska ligan.

Nu laddar ytterhalven, som när proffsäventyret i Ryssland är över har ett år kvar på kontraktet med Sandviken, för en ny vinter i Chabarovsk med topplaget Neftyanik. I slutet av juli bär det av österut.

– Varje säsong är en ny säsong, så det ska bli kul. Elitserien blir nog också väldigt rolig i år och man hade gärna velat spela den också, men jag tror att ryska ligan också blir rolig, säger Erik Säfström, som bor i Sandviken men som snickrar på sommarstugan i Örebro när Bandypuls ringer.

LÄS ÄVEN: Sorry, SAIK – Säfström stannar i Neftyanik

Erik Säfström under VM i Uljanovsk. Sverige åkte överraskande ut redan i semifinal mot Finland.

På flera sätt blir kommande säsong annorlunda för Erik Säfström och spelarna i ryska superligan. Bland annat har seriesystemet gjorts om (läs mer i faktarutan nedan). Det innebär fler matcher under säsongen, men inte så många fler som först befarades.

– I början var man orolig när snacket gick om att det skulle bli 50-60 matcher bara under serien. Nu blir det egentligen mer matcher i elitserien och slutspelet, säger Erik Säfström.

Dessutom kommer Zorkij med största sannolikhet att dra sig ur seriespelet av ekonomiska skäl och Dynamo Moskva har tvingats föryngra i truppen, även det på grund av svag ekonomi.

LÄS ÄVEN: Så mycket tjänar Erik Säfström i Ryssland

– Bandyn behövs i Moskvaregionen även om det inte är något jätteintresse där publikmässigt. Men det är ändå huvudstaden och det är viktigt för bandyn att leva kvar där, så det är klart att det är synd, säger Erik Säfström.

På ett personligt plan finns en annan skillnad jämfört med i fjol. Erik Säfströms nära vän och sambo i Chabarovsk, Joel Othén, har återvänt till SAIK efter tre säsonger i Neftyanik.

Nu blir Erik Säfström i stället lagkamrat med Christoffer Fagerström. Han tror att förre IFK Vänersborg-stjärnan kan bli en injektion i Neftyaniks jakt på guld.

– Framför allt är han en genombrottsspelare och en stark skridskoåkare. Med hans fart och individuella skicklighet så kommer det funka riktigt bra. Det är mer öppet i Ryssland med spel fram och tillbaka och det gäller att åka mycket skridskor, så det kommer passa honom jättebra, säger Erik Säfström.

Hur viktigt eller oviktigt är det att du har en svensk spelare med dig där borta?

– Det är nog jätteviktigt. Nu har jag inte varit här ensam, men jag tror ändå att det kan vara skönt att snacka svenska till och från. Jag har inte lärt mig så mycket ryska, så vad gäller språket är det väl både bra och dåligt att det kommer en svensk. Man är långt borta och det är en annan tidszon i Sverige, så det är skönt att kunna snacka svenska med någon. Det är bra att ha någon att bolla med, det blir nog en ganska lång säsong annars.

LÄS ÄVEN: SAIK favorit till SM-guldet – så rankas ditt lag

Men hur ska Erik Säfström och Christoffer Fagerström bo? Det tycks vara något oklart.

– Vi får väl se lite. Smidigast är väl att vi har varsin lägenhet i samma trappuppgång, så slipper "Fager" höra barnskrik, säger Erik Säfström med ett skratt.

Han blev pappa i maj och kommer i största möjliga mån att ha familjen på plats i Chabarovsk under säsongen.

Erik Säfström. Längst bak i bild skymtar Joel Othén.

FAKTA – så spelas ryska superligan kommande säsong

Ligan är uppdelad i två grupper: Väst och Öst.

I grupp Väst spelar: Volga, Vodnik, Start, Dynamo Moskva, Dynamo Kazan, Rodina Kirov, Zorkij (som av allt att döma tvingas dra sig ur seriespelet).

I grupp Öst spelar: Jenisej, Bajkal Energy, Sibselmash, Kuzbass, Uralskij Trubnik, Neftyanik.

I första gruppspelet, steg 1, möts lagen fyra gånger – två hemmamatcher och två bortamatcher. Det innebär 20 matcher per lag (förutsatt att Zorkij drar sig ur).

I steg 2 ställs de fyra bästa lagen i grupp Väst mot de fyra bästa lagen i grupp Öst – en hemmamatch och en bortamatch, vilket innebär åtta matcher per lag.

De två sämsta lagen i Öst respektive Väst möts samtidigt i ett "b-gruppspel". De två bästa lagen därifrån möter sedan de två sämsta lagen från "toppgruppen" i jakten på två kvartsfinalplatser.

Kvartsfinalerna spelas sedan i bäst av fem matcher.

Semifinaler, bronsmatch och final kommer att avgöras under en och samma helg, 24-26 mars. Till skillnad från tidigare avgörs semifinalerna nu bara genom en match och inte bäst av fem.

Räknar man in ryska cupen kommer de bästa lagen att spela cirka 40 matcher under säsongen.

Källa: www.rusbandy.ru

Mer läsning