Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäckman: "Den ryska björnens egen fin-grotta"

/

Bandypuls krönikör Rikard Bäckman är på plats i Chabarovsk.

Annons

Jaha, nu skrattar utomstående åt bandysporten – igen.

Det förstod man ju att det skulle bli så.

Se bara här.

Kvartsfinaler i Chabarovsk-VM:

Kazakstan–Vitryssland 26–8, Finland–Norge 13–5, Sverige–Lettland 14–2, Ryssland–USA 17–2.

Och semifinaler:

Finland–Sverige 1–10, Kazakstan–Ryssland 0–14.

Det är klart att det kan se väldigt oseriöst ut. Men det gör det bara om man inte förstår kontexten – och försöker sig på att jämföra bandyn med andra sporter.

Det finns nämligen en helt annan vinkel – och sanning – i att Sverige och Ryssland skrattar sig till final enklare än någonsin.

För desto längre de övriga nationerna kommer från de två tungviktarna, desto häftigare blir mötena dem emellan. Ryssland–Sverige i bandy är idrott på absolut högsta nivå, vad man än jämför med.

Att det finns bandyhallar i de länderna och ingen annan stans har ju naturligtvis bidragit enormt mycket till att de ryckt ifrån som aldrig förr. Det intressanta framöver i VM-sammanhang blir att se hur många fler nationer än Finland och Kazakstan som kan utmana om en semifinalplats – där det blir stryk mot Sverige och Ryssland alldeles oavsett, då.

***

På lördagseftermiddagen här i Chabarovsk, klockan 08.00 svensk tid, kommer vi få se en närmast otrolig drabbning. Det kommer vara fullsatt i Erofey arena, 10 000 ryssar lär göra allt i sin makt för att mana på sitt landslag. Det är en helt sjuk arena på det viset, det blir ett enormt tryck. För övrigt är det både en väldigt fin hall och ett superproffsigt arrangerat världsmästerskap från staden i sydöstra Sibirien.

***

Under min knappa vecka här i staden och på arenan har jag skaffat mig en hel del sportsliga intryck.

Jag har sett Alexander Tjukavin slå passningar som om han aldrig gjort något annat i sitt liv. Det har han väl kanske inte heller, den ryske veteranen med ett spelsinne som från ovan skänkt. Jag har sett Evgenij Ivanushkin, inte lika gammal som 40-årige Tjukavin men nästan, ta emot passningarna och varit klinisk.

Jag har sett Sergej Lomanov göra saker på isen som är på en sådan hög artistnivå att det nästan inte finns. Sedan har han klivit av – inte hela matcherna där, inte.

Jag har sett Sverige göra... inte så mycket.

Eller jo, Andreas Bergwall har ju gjort många fina räddningar, visserligen. Men det gör han ju jämt.

Annars känns det som att det finns mer att ta av. Så många lägen som Patrik Nilsson brände mot Finland var det längesedan jag såg någon göra. Men man ska komma i håg att han skapade många av dem åt sig själv. Inte heller Christoffer Edlund, som gjorde flest mål i den ryska ligan, har sett helt supervass ut i VM. Han behöver komma i fler favoritlägen, det är nämligen så att smålänningen är bäst i världen på att skjuta vinkelskott. Något man är bäst i världen på kan ju vara bra att ta fram i världens största bandymatch.

Och Johan Esplund, Årets man i svensk bandy.

Jag kan aldrig tänka med att det är slut på grejer i trollerilådan (med SM-finalen i färskt minne) när det vankas VM-final i den ryska björnens egen fin-grotta.

Det svenska landslaget lämnar det här stället på söndag efter lunch.

Om båda finallagen gör en varsin maxad prestation så är Sverige bättre – och kommer ha VM-bucklan med sig hem.

Mer läsning