Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandyprofilen Sune Edling har avlidit

/

Sune Edling har avlidit i en ålder av 81 år. Han var en stor profil inom bandyn i Bollnäs och Edsbyn. Han spelade SM-final 1955 och deltog i historiens första bandy-VM 1957.

Annons

Sune Edling var uppvuxen i Edsbyn. Redan som 20-åring gifte han sig med hustrun Barbro och bildade familj. De hann precis fira 60-årig bröllopsdag innan Sune hastigt rycktes bort av en hjärtattack i samband med bad den 4 juli.

Sune jobbade som plåtslagare hemma i Edsbyn och på verkstaden fick han smeknamnet Fimpen, ett namn som sedan hängde med. Han var en duktig bandyspelare och spelade 1955 final med Byn mot Örebro, dessvärre en match som slutade med storförlust.

Ett par år senare värvades han till Bollnäs GIF. Under de åren fick Sune göra tre landskamper och var också med i bandyns allra första VM i Helsingfors 1957. Bara tre lag deltog och det slutade med en bronsmedalj. Noteras ska dock att Sverige spelade oavgjort mot självaste Sovjetunionen.

I början på 60-talet värvades Sune av bandybaronen de Geer till storsatsande Lesjöfors. Det blev två år i Värmland innan familjen, nu med tre små barn, flyttade hem till Edsbyn igen.

1981 flyttade familjen till Brogatan i Bollnäs och Sune blev under flera år tränare för Bollnäs GIF:s bandylag. Senare i livet följde han gärna sina duktiga barnbarn, Jonas och Joel, i elitbandyn i både Edsbyn och Broberg. Han kunde skoja om att han hade tre lag att hålla på, "så jag vinner alltid". Under många år var han medlem i både Bollnäs GIF och Edsbyns IF.

Det ska också noteras att Sune, enligt många, var en duktig fotbollsspelare även om han där inte spelade på elitnivå.

Sune fortsatte sin yrkesbana som plåtslagare vilket förde honom till Nefab i Runemo. Där blev han kvar i 40 år, på slutet som personalchef. Han pensionerade sig som 61-åring, bland annat på grund av sina höfter som han tvingats operera fyra gånger.

På fritiden älskade Sune att vara i stugan i Sjörgrå och det var också där som han slutade sitt liv.

Sune Edlings närmast anhöriga är hustrun Barbro, barn och barnbarn med familjer, barnbarnsbarn samt syskon med familjer.

Mer läsning