Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandypuls krönikör Bäckman: "Vi blev blåsta på det vi kommit hit för"

/

Annons

Vurmarna för Bandyfamiljen hade just garvat färdigt i sin skämskudde efter 28-3 i en kvartsfinal i VM.

I Volga-Sport-Arena skulle bara finalplatsen säkras mot Finland. Ett Finland som Sverige krossade i gruppspelet med 9-1.

Alla såg det; glappet har bara ökat mellan supernationerna Sverige och Ryssland ner till de övriga. Ett tidigare bevis på detta var ryssarnas utklassning av Kazakstan med 16-6.

Förväntningarna på den andra semifinalen – Sverige mot Finland – var att det inte skulle bli en skrattmatch utan kanske lite jämnare än i gruppspelet.

Finland gjorde 2-0 på Sverige.

Ingen var orolig, det här vänder väl till slut?

Nej.

Det blev en ledning som Finland inte släppte. Hur man än ser på det så skämmer Sverige ut sig när man inte går till final i bandy-VM.

Så energilöst, så initiativfattigt, så svagt. Mot ett gäng väckta finska lejon som sköt på allt och deffade sig igenom 90 minuter bandy. Lika imponerande som Finlands genomförande av sin gameplan – ja, lika genant framstod Sveriges insats här i Uljanovsk.

Men det finns en detalj som bara måste fram. Den är ingen ursäkt, och det heter ju som bekant att man ska lägga fokus på sitt eget snarare än någon annans.

Nikita Yuklyaevskikh heter han, den ryske domaren som tillsammans med sina linjespringare hade stora problem med ledsynen. Det var missade hörnor, och det var bland mycket annat en helskruvad utvisning på Daniel Mossberg. I det här landet kan man inte bli annat än konspirationsteoretisk, även om man bör vakta sin tunga. Klart att Ryssland hellre möter Finland i en final. Då kommer Ryssland att vinna inför ögonen på Mr P, vars nuna syns på en banderoll på Trud som är nästan en hektar stor.

Helhetsbilden över denna domarinsats drar ett löjets skimmer över denna idrott där kvartsfinalerna i ett världsmästerskap slutar 28-3. Men det är inte deras fel att Ryssland möter Finland i söndagens VM-final på ett fullsmockat Trud. Det är energilösa svenska bandylandslaget som ställt till det.

Det är inte annat än man känner sig rejält blåst på det roliga. Anledningen till att vi är här på plats – att se idrott i sitt bästa slag.

Nu blir det bronsmatch istället. Inte riktigt samma energi till den. För går Sverige inte till final så är det väl detsamma hur det blir med medaljer.

Spelare i Finland grät efter segern mot Sverige. De ska hyllas och förtjänar cred för det man ställt till med här – efter fyra tunga år utan VM-medaljer.

Mer läsning