Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergwall om spelarnas roller i VM-laget: "Han kan brinna som en galning på isen"

/

Vem tar mest plats, vem byter musik trots att han inte får och hur är det med ledarna som alltid är hungriga?
Andreas Bergwall, som börjar närma sig 200 landskamper, berättar öppet om hur rollerna i VM-laget i Uljanovsk ser ut.
– I det här gänget umgås man med alla, det spelar ingen roll, där det sitter folk dyker man upp, säger den 41-årige målvakten.

Annons

Andreas Bergwall, fostrad i Lesjöfors, klev in i landslaget 1996 och har sedan året efter varit regelbunden i blågult de säsonger han själv har velat vara det.

På meritlistan hos det förra Rysslandsproffset och nuvarande VSK-spelaren finns sex VM-guld och fyra SM-tecken. Under många år har han av samlad expertis sagts vara världens bästa bandymålvakt.

LÄS MER: Svenne Olsson kommenterar alla VM-spelare

I landslaget har Bergwall enligt sig själv en rätt soft tillvaro.

– Jag är en lugn kille, men skämtar väl en del ändå, så. Men det är inte så att jag springer runt och tjoar och tjimmar, säger Andreas Bergwall, som är VM-lagets äldste spelare med sina 41 år. Näst efter honom kommer tre år yngre lagkaptenen Andreas Westh,

– I det här gänget umgås man med alla, det spelar ingen roll, där det sitter folk dyker man upp.

Vem hänger du mest med?

– Olle (Olov Englund) en del, och även "Myran" (Per Hellmyrs) och grabbarna. Man träffas lite här och där.

LÄS MER: Skadad Bergwall lämnade återbud

Men det har inte alltid varit så öppet klimat i det svenska bandylandslaget – något som Andreas Bergwall kan bekräfta.

– Ibland har det varit klubbvis indelat, ibland har de äldre umgåtts mer med varandra. Det har varit grupperingar till och från. Jag tycker det är bra som vi har det nu, framför allt är det lättare för de yngre. För mig spelar det väl ingen roll, säger han med ett skratt.

 

ANDREAS BERGWALL OM ALLA SPELARE I SVENSKA VM-LAGET

Joel Othén

– En lugn kille, vi är två lugna målvakter i det här laget. Han är skön, tar inte någon plats utan finner sig i mycket. En bra människa.

Andreas Westh

– Kapten Westh hörs mer, det hörs när han kommer. En stabil människa som dyker upp överallt. Blir det en diskussion så finns han där.

Daniel Berlin

– Pratar mycket i telefon har jag sett, vet inte om han saknar hemmet mer än oss andra (skratt). Men också en väldigt stabil människa.

Daniel Mossberg

– "Mossan" är lite lurig. Han är lite här och där och ingenstans, ungefär så.

Linus Pettersson

– Han sitter och dricker kaffe hela tiden, och är med i alla diskussioner som inte har med bandy att göra.

På ett smart sätt eller offside?

– Det är okej, det är det, haha.

Martin Johansson

– Martin är ju ny... Fan, nu kommer Westh här, då vågar man inte säga något...

– Nej, men Martin är väldigt lugn som människa. Han håller sig i kulisserna lite grann så där, men det är absolut inga problem att prata med honom. Han har kommit in på ett väldigt bra sätt och tar det lugnt, helt enkelt.

Hans Andersson

– Han har alltid varit lite lugn tycker jag, alltid lite vid sidan av hela tiden. Nu är han mer mitt inne i smeten på något sätt. Det kan kanske ha med ålder att göra också, och sen har han ju inga fler Edsbyspelare med nu, så han måste väl vara mer i smeten...

– Jag har varit imponerad av "Hasse" måste jag säga. Jag tycker faktiskt att under alla år jag har varit med så är det här än så länge "Hasses" bästa VM.

Johan Löfstedt

– "Löken" har varit lite sjuk nu, så ingen vill umgås med honom. Han får hålla sig för sig själv... Haha, nej då, det har varit lite halsproblem bara. "Löken" är också en som pratar mycket och är med i alla diskussioner. Även om han inte har rätt så är han med i dem...

Christoffer Edlund

– Edlund går runt och småmyser lite grann. Det kanske låter lite jobbigt, men alla är egentligen ganska lugna. Jag vet inte om det har att göra med att det är så öppet som det är. Jag vet inte vad jag ska säga om "Chrille". Han ser så fokuserad ut var man än ser honom. En konstig kille.

Joakim Andersson

– "JD" kallas han nuförtiden. Jag tror det här gynnar honom också, det här öppna klimatet som gjort att det är lätt att komma in. Han är också en sådan här luring, en Vetlanda-luring. Han och "Löken", de har inte alltid rätt men de är med i diskussionerna.

Olov Englund

– Han är från Kalix och då är man lugn. Han är ändå en ledargestalt. Han går rakryggad och syns, men är lugn och skön. Han säger inte mycket, men visar när han kommer att han är där.

Erik Pettersson

– Han är en av dem som säger minst, faktiskt. "Hasse" var det tidigare, men nu håller Erik på att ta över den platsen. Det känns inte som att han är yngst, för han har varit med så länge. Men alla kan inte hålla på och stimma och tjabba heller, för då skulle vi inte få något klimat över huvud taget. Då skulle det bli världskrig här inne.

Per Hellmyrs

– "Myran" är en rolig kille, lite småfinurlig hela tiden. Han har jag ändå umgåtts med när jag varit i Ryssland tidigare, ett helt år. Han kan man sitta och prata med om mycket saker, inte bara bandy utan mycket andra grejer. Sådana människor är bra att ha också.

Adam Gilljam

– Nu blir jag tyst, haha.

– Nej, men Adam har jag spelat med i Hammarby, så. Adam kan brinna som en galning på isen ibland, men när jag har mött honom har jag aldrig upplevt det. Han kan jag ha en diskussion med på isen, men det verkar som att alla inte kan det, haha. Men jag kan ha det även här inne (i landslaget), Adam är bra.

Erik Säfström

– Han bryter på ryska nu för tiden, han har inte en klockren svenska längre så det är lite svårt att prata med honom. Nej, men jag känner honom mer nu än jag gjorde innan. Han är finurlig, hittar på massa skit bara. Det är det som är problemet, jag har märkt det nu och de gamla SAIK:arna har berättat för mig. Han är inte på topplistan längre, haha.

Simon Jansson

– Det hittas på mycket skit där också. När man ser Simon funderar man på vad han funderar på, om du förstår var jag menar. Han kan se flummig ut, men jag tror att han har rätt bra koll ändå. Det är nog för honom som för alla nya, jag tror de är överens om att klimatet passar dem som handen i handsken tack vare att det är så öppet och lätt att komma in.

David Pizzoni Elfving

– Han ser väl ut ungefär som han spelar, lite tuff så där. Han pratar också i telefonen. Jag vete fan vem han pratar med, eller så lurar han oss för att han inte vill prata med oss. Någonting är det.

– David är också en sådan där som går runt och småmyser, dricker kaffe och har trevligt.

 

ANDREAS BERGWALL OM...

...vem som tar mest plats:

– Säfström jävlas ju mest, medan Westh hörs mest. "Löken" vill ta mest plats och höras mest, men det funkar inte för honom, haha.

...musiken i landslaget:

– Vi fick skicka över några låtar var till Malm (Tommy, materialförvaltaren i landslaget), och han gjorde i ordning en gemensam lista som går i omklädningsrummet. Men det är alltid någon som är där och byter låtar.

Vem är den misstänkte?

– Det är Löfstedt som gör det. Han är där och ska dra på sina grejer och byta.

...maten:

– Det är väl inget speciellt så, men några äter extremt mycket. Som "Dino" (Stefan Söderholm, assisterande förbundskapten), han är hungrig jämt, precis som Bengt Ryhed (fysio). Får inte de två mat så går det inte att vara i närheten av dem, de blir helt galna. Jag har aldrig sett människor som ätit så mycket och som är hungriga jämt.

...vem som är mest fåfäng:

– Inte är det jag i alla fall. Det måste vara Jocke Andersson.

Han får ta den?

– Ja, det får han lov att göra...

LÄS MER: Bergwall nollade Kalix

Mer läsning