Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det går inte att bara stirra sig blind på tillväxt"

/

Både Bollnäs och Brobergs klubbordförande är överrens: "Det går inte att bara stirra sig blind på tillväxt i bygget av en bandyhall."
– Kalkylen blir ju fullständigt uppåt väggarna om du inte får väga in samhällsnyttan den ger, säger Brobergs ordförande Nils Stefansson

Annons

De mest aktuella diskussionerna om ekonomiska satsningar på elitidrotten i Hälsingland handlar i dagsläget mest om bandyhallarna i Bollnäs och Söderhamn.

Samtidigt visar ny forskning att satsning på elitidrott inte gynnar tillväxten i en kommun – en forskning som Brobergs ordförande Nils Stefansson tar med en nypa salt.

– Broberg har i dag 130–140 ungdomar i aktivitet. Om man inte får räkna in värdet i att till exempel de ungdomar som räddas med hjälp av idrotten för att i stället försvinna bort i alkohol och narkotika, som också kostar samhället massor av pengar... visst, då faller en bandyhall platt, säger Stefansson.

Men samtidigt pekar han också på argument hur just en bandyhall skulle kunna bli en bidragande faktor till ökad tillväxt:

– Rent ekonomiskt kan det visst vara en tillväxtmotor. Det finns många lag från andra städer där det inte finns hall som säkerligen vill komma till Söderhamn för att träna under försäsongen. De måste ju också ha någonstans att bo och äta, säger han.

Ordföranden i Bollnäs GIF Jan Isaksson, är av samma uppfattning när det gäller vikten av ungdomsverksamheten, men påpekar samtidigt hur bandyn fungerar som en sammanlänkande funktion i regionens näringsliv – även om det inte ger direkt utslag på en ekonomisk studie.

– Klubben har ett stort nätverk bland företagare i kommunen som sluter upp kring bandyn. För en del av dem är Sävstaås en naturlig mötesplats dit man bjuder kunder på mat och bandy. Och på de större matcherna kan jag säga att vi skulle behöva större utrymme för våra sponsorer och partners, säger han, och nämner det PR-mässiga värdet i Bollnäs GIF:

– Vi i föreningen är av den uppfattningen att Bollnäs bandy är det som kommunen förknippas med ute i landet. Jag upplever att kommunens politiker är av samma uppfattning. Vi har i dag över 200 aktiva ungdomar hos oss, mycket tack vare att vi har en tradition av elitbandy. Det gör att rekryteringen för vår klubb går relativt lätt, säger han:

– Utan en hall så försvinner dessvärre de ungdomar som vill satsa till andra klubbar där de finns.

Mer läsning