Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det svenska praktfiaskot – missar VM-final efter chockförlusten

/

Sverige hade ångat igenom hela VM-turneringen, och vunnit samtliga matcher på vägen fram till semifinal.
Men det slutade med ett rejält svenskt fiasko – och missad VM-final.
Detta sedan Finland chockat alla genom att besegra Sverige med 3–2.

Annons

Sedan VM-turneringen började har allas sikte varit inställt på VM-finalen, den som så säkert skulle spelas mellan Sverige och Ryssland.

Så blir det inte – Finland chockade Sverige och vann semifinalen med 3–2.

Sverige bjöds på ett helt annat motstånd än när lagen möttes i gruppspelet, då mötet mellan nationerna slutade med hela 9–1 i svensk favör.

Samtidigt inledde Sverige riktigt svagt, och Finland utnyttjade omgående ett darrigt svenskt försvar. Dryga kvarten in på matchen hade Toumas Määttä och Sami Lakkonen gett Finland en drömstart i form av en 2–0-ledning. …

Se även: Millions sågning efter skrällförlusten: "Förvånad över hur ett svenskt landslag kan vara så uselt"

Inte ens då var nog särskilt många oroliga, än fanns det gott om tid för Sverige att justera spelet och reparera skadan. Men när ingen svensk förbättring hade synts till när matchuret närmade sig halvtimmen, så fick förbundskapten Svenne Olsson nog och tog en välbehövlig timeout.

En viss förbättring syntes i det svenska spelet, och Johan Löfstedt kunde reducera till 1–2, ett resultat som stod sig till paus. Då hade även Christoffer Edlund hunnit med att bränna en straff.

Efter paus hade nog de flesta förväntat sig ett helt annat Sverige, och en anstormning mot det finländska försvaret. Så blev det inte. Finland fortsatte i stället att ha god kontroll på Sverige, som inte alls kom upp i normal nivå. Sverige visade upp ett slarvigt och ofokuserat passningsspel, flera gånger i avgörande lägen.

I stället för en kvittering utökade Finland till 3–1, på straffslag efter att Andreas Westh spelat med hög klubba. Sverige var rejält pressat, och såg inte ut att ha någon nyckel i fickan för att öppna upp det finska försvaret.

Tiden rann iväg för Sverige, som kröp närmare genom Christoffer Edlunds reducering till 2–3. Men mer än så blev det inte. Sverige förlorade – och Finland stod för en av de största bandyskrällarna på år och dag. Finland kan nu ladda för en högst oväntad VM-final mot Ryssland på söndagseftermiddagen.

För Sveriges del väntar bronsmatch mot Kazakstan.

Mer om matchen kommer under kvällen!

Mer läsning