Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyn straffade Hammarby för en ny cupfinal

/
  • Martin Frid var mycket bra framåt i första halvlek, och gjorde också första målet.

Revansch – och en ny final.
Edsbyn fortsätter att övertyga i Svenska cupen.
I lördagens täta semifinal mot Hammarby blev det stilig seger på straffar efter 1–1 vid full tid och en mållös förlängning.
– Mest ett ställningskrig, säger Mattias Hammarström, som fick sätta straffspiken.

Annons

Efter den mindre övertygande insatsen i Champions cup för två veckor sedan så har Edsbyns IF hittat rytmen i Sparbanken Lidköping Arena.

– Då var det andra förutsättningar, med betydande spelare som inte kunde vara med. Det är kanske inte direkt wow wow-lir nu heller, men stabilt och vi försvarar oss bra med en grym fyrbacklinje, säger nöjde tränaren Thomas Liw.

Läs mer: Minns ni Edsbyns baktakt i Champions cup hemma i Svenska Fönster Arena?

Nu var ett minst lika hett Hammarby måhända knapp favorit inför lördagskvällens första semifinal, dessutom en repris på fjolårets cupfinal.

Den gången hade Edsbyn inte kraft att hålla jämna skär, och det blev en tung förlust med 2–8.

Men det här var en annan match, där Edsbyn kom igång klart bäst under slutet av första halvlek.

Med Ulf Einarsson utvisad för Hammarby, satte Edsbyn fart på en bred offensiv.

Och det var ingen slump att just den mäktige bandybulldozern Martin Frid höll sig framme och hystade in 1–0 på en retur efter ett lödigt långskott av Mattias Hammarström.

Då hade Frid redan haft flera fina chanser, och efter målet var det också nära nog då en positiv Daniel Liw drog ett distansskott i flykten som Patrik Hedberg i Bajens bur med näppe kunde avvärja med en benparad. Liw hade flera liknande försök under matchen.

– Det är så läckert med de här som kliver fram. Frid har tagit stora steg varje säsong, och nu är han på väg mot ett till. Daniel har fått en lite mer central roll, det ger en bra rytm när han får styra och ställa lite, säger tränaren och storebror Thomas Liw.

Läs mer: Glädjebeskedet när Daniel Liw kom tillbaka snabbt efter axelskadan.

Tidigt i andra halvlek fick Misja Pasjkin chansen att kvittera sedan domare Roland Fager hittat en, minst sagt, tveksam straff efter hög klubba av Jocke Svensk.

Men den straffen drog Pasjkin lite slarvigt utanför.

I stället kunde Jesper Jonsson, bara några minuter senare, kliva fram i mitten efter ett sällsynt bolltapp och smacka in kvitteringen välplacerat invid stolpen och utan chans för Erik Persson i Edsbyns bur.

I andra halvlek tog Hammarby över allt mer av spel och chanser då ett något tröttare Edsbyn föll tillbaka.

Kalle Mårtensson fick kalasläge med tio minuter kvar, men då kom Erik Persson ut perfekt.

Den sista stora chansen under ordinarie tid fick Martin Frid på en smart frislagspetning från Oscar Jonsson, men bollen smet just utanför.

Läs mer: Edsbyns veteranförvärv Oscar Jonsson om den "overkliga känslan" att gå på is så tidigt.

En rätt spänd sudden-förlängning gav knappt några lägen alls, och matchen fick avgöras på straffar.

Där var Edsbyns trio Jonas Edling, Oscar Wikblad och Mattias Hammarström hur kyliga som helst – särskilt unge Wikblads obarmhärtiga kanon i vänstra krysset var en pärla.

Och då en darrig Robin Sundin drog en klen straff utanför gav det seger och andra raka cupfinalen för Edsbyns IF.

– Vi startade inte bra de första 20 minuterna i första matchen mot Broberg, men efter det har vi bara växt. Nu ska det bli häftigt och roligt att spela final, säger Thomas Liw.

Och ingen fara med Daniel Välitalo, som fick kliva av en stund och behandla låret?

– Nä, vi tror och hoppas inte det. Han fick en hård boll på insidan låret och benet slutade fungera, jag trodde det var kört. Men han kom tillbaka efter lite behandling.

I söndagens final, som spelas 2x45 minuter och startar 14.00, får Edsbyn möta segraren i den andra sena semifinalen mellan Sandviken och Västerås.

Mer läsning