Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edsbyns P18 fixade historisk cupdubbel – med "nye Eskhult" i spetsen: "Vore roligare med riktig final"

Han gjorde två tunga mål när Edsbyn vann cupfinalen för P20.
Och även när P18-laget tog hem Svenska cupen spelade Hannes Kanbjer en nyckelroll under helgen i Sandviken.
– Häftig, men lite tristare med en finalserie, säger den 17-årige forwarden från Uppsala, som följer i idolen Andreas Eskhults tekniska spår.

Annons

För en dryg vecka sedan visade han vägen till cupguld när Edsbyn sänkte Villa Lidköping med 4–2 i finalen hemma i Svenska Fönster Arena.

Hannes Kanbjer tar emot cupmedaljen efter två mål i P20-finalen mot Villa Lidköping.

Hannes Kanbjer satte tunga 2–2 strax före paus, och gjorde 3–2 tidigt i andra halvlek.

Det var en frän cupfinal och en söndag att minnas för talangerna i rödblått.

Och det var ju den här helgen i Göransson Arena också, men kanske inte med samma sköna känslostorm då cupen för P18 avgörs i en rak finalserie med fem lag.

– Det är ju lite tristare att vinna på det här viset, och hasa ut på isen med skorna på. Jag tycker det borde avgöras med en riktig final, precis som i P20. Man vill ju kasta handskar och jubla i en cirkel, säger Hannes Kanbjer, och det är en synpunkt som delas av Edsbyns P18-tränare Stefan Clahr.

Läs mer: Juniormästare i Tele2 Arena

– Absolut, här tycker jag förbundet borde tänka om. Det lär bero på att P18 betraktas mer som en breddturnering, det var 25 lag som spelade förkval på fem olika orter. Men varför skulle inte upplägget även här kunna vara att åtta lag gör upp i ett slutspel? Det är en nyttig erfarenhet att spela riktiga finaler, säger Clahr.

Vilt jubel efter ett finalmål i P20 - det var något som kunde saknas i P18-cupen.

Nu bjöds det ändå en del dramatik på resan mot en historisk cupdubbel.

Edsbyn rivstartade med 4–2 mot Villa Lidköping, siffror som var i underkant då Edsbyn dominerade stort.

Även i nyckelmatchen mot Vetlanda hade Edsbyn kommandot och skapade chanser, men hade lite sämre skärpa i avsluten. Trots 17–4 i hörnor slutade matchen 2–2.

– Det var då vi förstod att det sannolikt skulle handla om en målskillnadsfajt mellan oss och Vetlanda, säger tränare Stefan Clahr.

Tanken var att Edsbyn skulle fylla på i ladan i söndagens tidiga match mot Sandviken. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.

– Sämsta matchen för säsongen, jag tror det handlade en del om underskattning. Där var det målvakten Adam Björk och Ted Hedells mål på en vänsterhörna som räddade oss, säger Clahr om den knappa segern med 1–0.

I den sista matchen mot Västerås stod mycket spel, och Edsbyns talanger svarade upp till den uppgiften.

– Det var som ett helt nytt lag igen. Vi fick en drömstart och hade 3–0 efter fem minuter. Efter det blev det en intensiv måljakt, samtidigt som Västerås spelare tappade koncepterna och började spela fult värre, säger tränare Clahr.

Hela den gänget med talanger efter den avgörande målfesten mot Västerås.

Det blev till slut en storseger med 12–2, och därmed en marginal i målskillnad som skulle räcka mer än väl då Vetlanda "bara" mäktade med 5–4 mot Sandviken.

Edsbyns IF blev därmed mästare i (nåja) "kavaj", samtidgt med en del smolk i glädjebägaren efter två tunga skador i den sista matchen mot Västerås, något som klubben närmare beskriver i en rapport på sin hemsida.

Edvin Wigren – från Broberg och lillebror till nyförvärvet Joel – kanade in i väggen bakom målet och åkte på en vadbensfraktur. Dessutom drabbades vasse Ted Hedell (från GT76 i Stockholm) av en ful bentackling och skadades svårt, det gav också VSK-spelaren grovt matchstraff.

– Edvin får gå gipsad i sex veckor, Ted har en skada på ett inre ledband och gör magnetröntgen på onsdag. Ett hårt slag för båda, som missar P17-landslagets läger i början av december, säger Stefan Clahr.

Den andra raka cupsegern var också ytterligare ett kvitto på Edsbyns vältrimmade ungdomsorganisation med de länkade plantskolorna Bandyakademin och bandygyymnasiet.

Läs mer: Rödblå tråd på akademin

– Och inte minst sommarbandyskolan, där har många fått sina första goda intryck av Edsbyn, säger Stefan Clahr – supernöjd med sitt kollektiv.

– I vissa matcher började vi med tre landslagslirare på bänken, och den bredden har inget annat lag, säger Clahr, som delade ut några extra rosor till målvakten Adam Björk, backen Simon Nilsson – och forwarden Hannes Kanbjer.

– Hannes var en av de bästa spelarna i helgen och är en jättetalang med sitt spelsinne, skridskoåkning och teknik. En spelare som kan vinna sin match en mot en, och som påminner en hel del om Andreas Eskhult.

Andreas Eskhult (till vänster) var en stor profil och suverän tekniker, såväl i landslaget som Sirius, som bandyns egen

Det är en jämförelse som Hannes Kanbjer, från Nåntuna strax utanför Uppsala, själv gillar skarpt.

– Eskhult har alltid varit min idol och förebild, jag har kollat jättemycket på honom och försöker ta efter hans trix, säger 17-åringen som startade i Danmarks IF som sedemera gick upp i IK Sirius.

Nu går han andra året på bandygymnasiet i Edsbyn, där han delar lägenhet med en klasskompis och trivs alldeles utmärkt.

– Jag är så hårt fokuserad på bandyn, och här finns perfekta förutsättningar och väldigt bra tränare på skolan. Magnus "Kuben" Olsson är grymt bra, och han har absolut sin del i våra framgångar nu, säger Hannes Kanbjer, som är för gammal för P17-landslaget och inte tog plats i årets P19-trupp.

– Det får bli nästa år, helt klart...

Mer läsning