Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter VM-guldet – nu har svenska bandyhjältarna landat: "Jag är stolt"

/
  • Damlandslaget är tillbaka i Sverige efter VM i USA.

I söndags vann Sverige sitt sjunde VM-guld.
Nu, efter en lång flygresa över Atlanten, har de svenska bandyhjältarna landat.
– Jag är stolt och lättad att vi lyckades, säger kaptenen Frida Erlandsson.

Annons

Rösten är hes, en förkylning har brutit ut och en tidsomställning ska till, men AIK:s Frida Erlandsson är glad.

För två dagar sedan var hon med och tog Sverige till ett nytt VM-guld, det sjunde sedan 2004 då det första världsmästerskapet ägde rum.

– Det är fantastiskt att vinna VM-guld. Det var målet. Jag är stolt och lättad att vi lyckades, säger Erlandsson som tycker Sverige blev bättre och bättre för varje match.

– Jag tycker vi växer in i det desto mer vi spelar. I många matcher behövde vi hålla upp tempot rejält eftersom lagen var sämre än oss, men i finalen mot Ryssland var det annorlunda.

Sammanlagt spelade Sverige åtta matcher på fyra dagar (!). Samtliga slutade med seger och trots att finalen mot Ryssland slutade 1–0 känner Frida Erlandsson att det var en säker seger.

– Det fanns ett revanschsug hos oss, självklart, efter förlusten i VM 2014. Det har blivit jämnare matcher mot Ryssland under senare år, men det kändes aldrig riktigt farligt i finalen nu. Vi kände oss väldigt trygga i vårt spel.

Hur mår kroppen efter åtta matcher på fyra dagar?

– Det känns i kroppen, absolut. Men vi valde att ställa över två spelare varje match. Det var för att slippa att behöva fokusera för varje match för det tar också på krafterna.

Men det måste kännas rätt skönt att landa på hemmaplan efter en så intensiv period?

– Absolut. Det har varit ett äventyr, men det är skönt att vara hemma i vardagen igen.

Årets VM-turnering arrangerades i Minnesota, USA. Trots att de ekonomiska resurserna inte var de största tycker Erlandsson att USA stod för ett fantastiskt VM.

– Vi pratade precis om hur nöjda vi är. Det är en liten organisation som arrangerat VM, men de har gjort det otroligt bra. Vi har bott bra, de har anpassat maten efter oss och vi har fått bussar som kört oss.

För de svenska spelarna väntar nu sluttampen på säsongen. Ett nytt guld ska delas ut.

– Nu är det sista omgången i helgen. Sedan går vi in i slutspelet nästa vecka. Det är den roligaste biten kvar nu, säger Frida Erlandsson med sin segerhesa röst.

Mer läsning