Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitseriekval – då kommer säsongens enda högriskmöte: "Det är tråkigt för bandyn"

/
  • Tillberga eldade bengaler i samband med

Här är säsongens enda högriskmöte i svensk bandy.
Inför kvalmatcherna mellan Tillberga och Boltic sätts extra säkerhetsresurser in.
– Lite humor är det ju, men samtidigt förstår jag bedömningen, säger Tillbergas klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson.

Annons

Kanske kan det låta som ett skämt. Men när allsvenska Boltic, med tidigare "ökända" supporterfalangen Boltic Blues i ryggen, och elitserielaget Tillberga möts i elitseriekvalet på Tingvalla isstadion på fredag och i ABB Arena lördagen den 12 mars sätts extra säkerhetsresurser in.

Svenska bandyförbundet identifierar dubbelmötet som högriskmatcher på grund av "historik av ordningsstörningar mellan olika löst sammansatta grupperingar i Karlstad och Västerås" (se mer i faktarutan).

Tillbergas klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson ser humorn i att det faktiskt finns högriskmatcher i ett elitseriekval, men stöttar samtidigt Svenska bandyförbundet.

– Nu har inte vi den typen av supportrar som bråkar och ställer till oordning, men vi kan bara ansvara och styra för de som åker arrangerat med oss. Förhoppningsvis kommer det gå lugnt till, men man får ändå credda förbundet för kollen de har och åtgärderna de satt in med polisiära myndigheter, säger han.

Viljo Larsson är säkerhetsansvarig i Boltic. Han pratar om en "hund och katt"-rivalitet som byggdes upp mellan Boltics och Västerås SK:s supportrar när Karlstadslaget spelade i högsta serien.

– Det där hänger fortfarande kvar, det skriks en del "hata Västerås" på vissa matcher fortfarande. Nu kommer Tillberga som ju är nästgårds med Västerås. Tillberga är inget lag vi haft problem med över huvud taget, men det finns en möjlighet att det kommer Västeråsfolk som åtminstone tidigare har haft det här hatobjektet Boltic, säger han.

– Det är tråkigt för bandyn, ingen vill ju ha det här upplägget. Man ska kunna gå på en match med sina barn på åtta-tio år och ha en bra upplevelse oavsett om det är bandy, fotboll eller vad det är, fortsätter Viljo Larsson.

Är du orolig inför de här matcherna?

– Nej, inte speciellt.

Viljo Larsson poängterar samtidigt att klubbens relation till Boltic Blues har förbättrats avsevärt efter ett möte som parterna hade i december. Sedan dess har Boltic inte haft några problem under sina matcher och enligt Viljo Larsson är alla som jobbar i föreningen numera väldigt positivt inställda till Boltic Blues.

– Vi har jobbat hårt för att få en bra kontakt med Boltic Blues och har faktiskt lyckats. Spelarna har också upplevt det som väldigt positivt. Det är det vi strävar efter, att man ska heja på sitt lag och försöka jobba fram det så att vi ska vinna.

Han får medhåll av Svenska bandyförbundets säkerhetsansvarige Anders Gidrup.

– Boltic Blues har gjort ett fantastiskt jobb under säsongen. Det har skett en fantastiskt fin utveckling där, säger han och ger sin syn på matchserien:

– Min bedömning är att det är den senare matchen som kan tänkas vara någon sorts högriskmatch och det är med historien i beaktning. Vi följer det här noga, samverkar med polis och hjälper föreningarna att bygga upp en bra organisation runt detta.

Boltic har under säsongen haft mellan 250 och 300 åskådare på sina hemmamatcher. Viljo Larsson hoppas att det kan bli 700-800 åskådare i fredagens match mot Tillberga.

Tobias Johnsson tror på 500-600 i ABB Arena i returmötet. Tillbergas publiksnitt under elitserien slutade på 824 åskådare tack vare storpublik (5 214) hemma mot Västerås SK på annandagen.

Mer läsning