Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny Swartswe på väg – Elias om VM-debuten: "Jättehäftig känsla"

/

Björn Swartswe är en av de mest kreativa profilerna i svensk bandy.
Men som aktiv gjorde han bara en landskamp.
Och nu med ett barnbarn som redan är värre på den blågula fronten.
– En grym känsla att spela i landslaget, säger 14-årige Elias Swartswe om VM-debuten som gav silver i finska Mikkeli.

Annons

En ung hälsing med bandyn i blodet.

Vi har sett det många gånger förr.

I Ljusdal är det nu Elias Swartswe som förvaltar en stolt familjetradition, där pappa Fredrik främst har sina meriter som ungdomsledare.

Läs mer: Swartswe kritisk till dagens världscup

Som spelare har både farfar och farfarsfar desto mer historia på hög nivå.

När Björn Swartswe, som 16-åring, debuterade för Edsbyn i annandagsderbyt mot Bollnäs år 1956 så fick han en målpassning från pappa Herbert.

– Jo, klart det snackas en hel del bandy hemma. Så det var ju ett ganska naturligt val, men jag spelar i Hälsingelaget i fotboll också. Det känns inte som jag måste välja vilken sport jag ska satsa mest på, inte ännu, säger dubble talangen Elias Swartswe.

Farfar Björn fortsatte sin aktiva karriär i Örebro, Huge och inte minst Ljusdals BK – där han var ledare när klubben tog sitt hittills enda SM-guld 1975.

Men mest känd är han som bandyns främsta PR-geni, och så inte minst den klassiska klenoden Dex-cupen som småningom uppgraderades till världscup och där Björn Swartswe var general i 26 år.

Läs mer: "Jag saknar Dex-draget"

Den är numera bara ett kärt minne på IP i Ljusdal – där unge sonsonen Elias plockat upp stafettpinnen.

I helgens historiska P15-VM i Mikkeli fick han göra blågul debut tillsammans med sin vassa klubbkompis på mittfältet – Isak Flodberg.

– Det var en underbar känsla att dra på sig den blågula tröjan för första gången. Alltihop var en jättehäftig upplevelse, och kul att lära känna många nya kompisar. Det här vill man gärna göra om, säger Elias som oftast spelar defensiv mittfältare hemma i Ljusdals P16 lag och fick en liknande roll i landslaget.

– Jag trivs bra i den positionen, vill gärna ha mycket boll och vara drivande i spelet, säger Elias, som gjorde sina två första landslagsmål i gruppspelet mot Lettland.

Men dessvärre åkte han på en skada i gruppmatchen mot Finland, något som kom att ge en något stukad första VM-turnering.

– Jag fick en rejäl propp och fick ganska ont, och hade sedan svårt att orka hela matcherna, berättar Elias, som spelade i den första jobbiga halvleken i finalen mot Ryssland.

Då var han ännu inte medveten om att det faktiskt handlade om en fraktur på nyckelbenet.

Läs mer: Här är hela truppen i första P15-VM

I finalen hamnade Sverige i underläge med 0–4 i första halvlek. En uppryckning i andra halvlek räckte en bit, men det blev till slut förlust med 3–7.

– Vi räckte väl inte riktigt till, de var lite hetare. Men det var ändå en ganska bra insats, jag skulle tro farfar är rätt nöjd ändå, säger Elias Swartswe.

Nu gäller några veckors vila för att bästa ordning på kroppen igen.

Och ladda för seriespurt med Ljusdals pojklag, plus en frän SM-final i Örebro den 12 mars där spetslaget Gävleborg (där länets främsta talanger samlas) möter Småland.

– Jag hoppas verkligen vara på topp tills dess, det är ju det stora mål som är kvar.

Mer läsning