Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritiof Hagberg om norsk bandys utveckling – och norrmannen han vill se i elitserien: "Han är riktigt vass"

/
  • Fritiof Hagbergs Norge föll i kvartsfinalen mot Kazakstan. på bilden syns Hagberg i Brobergströjan.

Norge orkade utmana i 45 minuter – sen drog Kazakstan som väntat i från i VM-kvartsfinalen.
Fritiof Hagberg ser ändå en ljus framtid för norsk bandy, om spelarna bara vågar ta klivet till Sverige.
– Jag hoppas att unga norska spelare, och även lite äldre, testar spel i Sverige, säger Brobergsspelaren.

Annons

Norge slutade tvåa i grupp B, bakom Vitryssland. I kvartsfinalen blev Kazakstan som väntat för svårt, men Norge var ändå med i matchen fram till paus.

Då ledde Kazakstan med 3–2.

– Vi gör en riktigt bra första halvlek. Vi gör det vi har sagt och har en bra defensiv, samtidigt som vi verkligen provar att spela så mycket vi bara kan. Sen blir vi lite trötta och det blir mycket felpassningar och då är kazakerna bra, lite vassare. Vi hänger med bra i 55 minuter, men orkar inte hela vägen, säger Fritiof Hagberg om matchen som Norge till slut förlorade med 3–11.

Norge har fortfarande en bra bit upp till världens tredje och fjärde bästa nationer, Kazakstan och Finland. Fritiof Hagberg ger sin syn på vad som saknas för att Norge ska kunna nå upp till den nivån.

– Kazakstan klarar att ha högre passningskvalitet, och allt går lite snabbare. Dom är bättre på skridkorna. Sen är dom ju effektiva just i dag, dom gör väl mål på sju hörnor.

Till vardags spelar Fritiof Hagberg bandy i elitserien med Broberg. Dessförinnan tillhörde han SAIK, under tiden som han studerade vid bandygymnasiet i Sandviken.

Han tror att nyckeln till att utveckla den norska bandyn är att fler norska spelare väljer samma väg.

– Jag tycker det ser hyfsat ut för framtiden ändå. Det är många ungdomar på 16, 17, 18 år i Sverige nu. Jag hoppas att unga norska spelare, och även lite äldre, testar spel i Sverige. I allsvenskan eller elitserien.

I dagens norska lag lyfter han framför allt fram en spelare som han tror skulle kunna platsa i elitserien – den 25-årige anfallaren Nikolai Jensen. I VM har Jensen, till vardags i Stabaek, svarat för 8 mål.

– Han är riktigt vass. Han skulle platsa i svenska elitserien, om han fick något år på sig. Det finns bra spelare, det finns fler exempel.

Härnäst väntar en avslutande placeringsmatch i VM. Därefter återvänder han till Sverige och Brobergs jakt på en slutspelsplats.

I Ryssland hann Hagberg även se tungviktsfajten Sverige–Ryssland på onsdagskvällen. Och efter det har han en klar uppfattning om vilket lag som tar hand om VM-guldet.

– Jag tror på Sverige, som var riktigt bra i gruppspelsmatchen. Ryssarna kom inte till någonting, det var faktiskt sjukt att se på.

Mer läsning