Tisdag 25 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gertrude Fuchs ny ledamot i bandyförbundet: "Jag har aldrig ägt ett par skridskor"

Under lördagens styrelsemöte i Stockholm valde bandyförbundet in två nya ledamöter. Gertrude Fuchs från Edsbyn är en av dem. – Jag vill lyfta flickorna, säger Fuchs.

Annons

I maj annonserade Ulrika Prytz från Bollnäs att hon skulle lämna sitt styrelseuppdrag i Svenska bandyförbundet. På lördagen avgick hon och två nya ledamöter valdes in – Jenny Svender, Västerås och Gertrude Fuchs från Edsbyn.

– Jag blev nominerad av Thomas Zetterqvist (ordförande i Edsbyns IF Bandy), som frågade om jag kunde ställa upp, eftersom jag har jobbat mycket ideellt och i styrelser, säger Fuchs.

Gertrude Fuchs var ordförande för Edsbyns damförening, när den fortfarande fanns. I övrigt har hon inte mycket bakgrund inom bandyn.

Gertrude Fuchs är ny styrelseledamot i Svenska bandyförbundet

– Jag är allmänt idrottsintresserad, men jag har aldrig ägt ett par skridskor. Jag har åkt en gång på lånade skridskor, men aldrig ägt några egna, säger hon.

Istället är det spelupplägget och ledarskapet som intresserar Fuchs. Vid två tillfällen har hon tilldelats pris som Årets mentor i Gävleborgs län.

– Jag har en inställning om att om det är något jag inte vet, men har synpunkter på, så ser jag till att ta reda på det. Genom att gå in och vara aktiv och jobba för att se om jag kan påverka.

Läs mer: Förbundet sågas för säkerheten kring SM-finalen

När hon fick frågan av valberedningen vilka frågor hon brinner för, hade Fuchs ett klart svar.

– Jag brinner inte för något, men jag glöder för mycket. Jag har ett engagemang, men jag är aldrig överdrivet engagerad, för då orkar man inte till slut.

Fuchs är invald på ett år och ska till en början lära sig hur styrelsen arbetar. Men hon vill ändå vara med och påverka så fort det är möjligt.

2012 mottog Gertrude Fuchs pris som Årets mentor. Ett pris hon även fick 2015.

– Jag vill gå in direkt med att vi ska göra någon form av teambuilding i styrelsen. Jag vill titta på vilka förväntningar som finns på oss och vilka förväntningar jag har på det arbetet som jag ska kunna bidra med. Hur högt i tak är det, hur ungdomliga kan vi vara och hur kan vi sätta oss in i den nya generationens sätt att tänka, säger Fuchs och menar att det är det som är den stora frågan.

Läs mer: Huvudsponsorn förlänger samarbetet med förbundet

– Jag har jobbat mycket som stöd för ungdomar i och med mitt mentorskap. I mitt jobb som konsult ser jag att det fortfarande pratas om att kvinnor och flickor ska få ta större plats, men att det inte stämmer med verkligheten.

Just damfrågorna är något som både bandyförbundet och Gertrude Fuchs vill lägga mer vikt vid.

– Jag skulle vilja se att vi får in kvinnor som glöder för skridskoåkning och sen få in småflickor som lär sig att det är kul med bandy, säger Fuchs och använder Edsbyns Miljonklubben som ett exempel.

Läs mer: Mer jämställt i bandyn – men det är lång väg kvar

– Jag vill lyfta flickorna. Jag vill att man lägger samma fokus på flickorna som Miljonklubben gjort för Edsbyns IF. Gärna genom en satsning i hela Sverige.

Från bandyförbundets sida säger man att ett viktigt steg i att locka tjejer till sporten är att utöka antalet kvinnliga ledamöter i styrelsen.

– Man måste börja uppifrån. Det är två bra och kompetenta personer som valts in. Dessutom ökas styrelsens kvinnorepresentation från drygt 20 till 33 procent, säger ordföranden Stig Bertilsson till TT.

Läs mer: Förbundets svar efter den hårda domen: "Ekonomin styr helt och hållet"

För Gertrude Fuchs del ser hon absolut en framtida fortsättning i förbundsstyrelsen.

– Jag går inte in i saker för att gå ur dem. Det här är ideellt arbete och lägger jag energi i saker vill jag ha ut något av det. Men om jag inte känner att jag kan göra skillnad kommer jag kliva av och lämna plats åt någon annan.

Mer läsning