Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grängesbergs bandy tvingas ner i division två på grund av spelarbrist

Grängesbergs bandyklubb skakas av flera spelaravhopp. Klubben flyttar ned sig själva till division två, där de ska satsa på pojklagsspelare.

– Alla känner att detta är något de vill satsa på, säger klubbens ordförande Kent Engström.

Annons

Grängesbergs klubbhus på Grängsbergsvallen.

Grängesbergs bandy har under de senaste åren brottats med tunn spelartrupp i A-laget. För två säsonger sedan satsade klubben om på ny kula i division två, för att på det sättet kunna satsa på egna talanger. Men bara efter endast en säsong i division två var den anrika föreningen tillbaka i division ett. Och under föregående säsong lyckades laget knipa åt sig en fjärdeplats i serien.

Men trots framgångarna skakas nu klubben av flera spelaravhopp i A-laget, endast en handfull spelare har valt att stanna kvar i laget. Detta är något som tvingat ledningen att ta ett beslut att antingen lägga ner hela laget eller komma upp med en annan lösning.

– Vi förde diskussioner med Heros(Smedjebacken) och Borlänge Bandy till en början. Men vi valde att satsa på våra unga talanger som redan finns i föreningen, säger GBK:s ordförande Kent Engström

Kent Engström(närmast kameran), ordförande i Grängesbergs bandyklubb sedan 2007.

De unga talangerna som Engström vill lyfta upp i A-laget kommer från förra årets P14-lag. De som nu flyttas upp i klubbens representationslag är mellan 14 och 16 år gamla.

– Vi har pratat med samtliga som vi har tänkt plocka upp i laget och alla känner att detta är något de vill satsa på.

Men en stor profil inom föreningen och tillika tränare till förra årets P14-lag, Johan Danielsson är inte lika komfortabel med den nya satsningen.

– Jag tycker att steget blir för stort för grabbarna, det blir för tufft. De provade visserligen någon gång under förra säsongen, men det var på träningar. Det är en annan sak att spela match.

En annan person med insyn i klubben, som valt att vara anonym, är direkt kritiskt till nysatsningen.

– Att fylla laget med en eller kanske två skulle kunna gå, men att över halva laget ska bestå av juniorer som inte ens var nära att vinna en match förra säsongen går inte. Jag tror heller inte att de själva vet vad de ger sig in på, och jag tycker att det är direkt orättvist mot dem att kasta in dem i seniorbandy.

LÄS MER: Grängesbergs Bandyklubb – En familjekär förening

Laget som sjävla valt att avstå en anmälan till division ett kommer under nästa säsong att spela i division två.

– Division två är allt annat än en snäll serie. Så ser den bistra verkligheten ut, enligt mig.

Kent Engström är dock inte lika orolig över de unga spelarnas situation. Han menar att de vet vad de ger sig in på.

– Vi tar inte upp några spelare som vi inte anser redo och vi har pratat med alla och de är väl medvetna om vad det innebär att spela i A-laget.

GBK-profilen, Johan Danielsson, tycker att framtiden ser dyster ut, även ifall nysatsningen skulle lyckas.

– Bandy är en smal sport och det är svårt att få tillräckligt med folk. Så ser det ut för alla föreningar och speciellt för en liten förening som GBK. Så jag tror det kommer bli svårt över tid också.

Läktaren vid Grängesbergs hemmaplan.

Engström håller delvis med Danielsson, men ser samtidigt mycket ljusare på GBK:s framtid.

– Vi kommer inte behöva lägga ned. Vi ska fortsätta det vi gjort bra på ungdomssidan, sedan ta upp dem i A-laget. Då kommer vi kunna fortsätta och jag är inte orolig för vår framtid.

– Jag vill såklart att Gränges bandy ska fortsätta att finnas. Det är min dröm att kunna stå på läktaren när jag är gammal och kunna heja på grabbarna som spelar. Jag hoppas att det blir så, avslutar Johan Danielsson.

Mer läsning