Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida Salomonsson från Östersund tvingades sluta spela – nu gör hon VM-debut som domare

/
  • Ida Salomonsson, här när hon dömde match under jullovet hemma i Östersund, är en av tre svenska domare som tagits ut till bandy-VM i USA den här veckan.
  • Ida Salomonsson, här i ÖBS-tröjan, tvingades lägga klubban på hyllan när hon flyttade till Umeå för två år sedan. Nu åker hon till VM som domare i stället.

Ida Salomonsson slutade spela bandy när hon flyttade till Umeå för två år sedan. Men till veckans VM i USA är hon uttagen – som domare.
– Jättekul! säger 21-åringen från Östersund.

Annons

Ida Salomonsson är mer eller mindre uppvuxen med bandyn och spelade i Östersunds BS från att hon var 7 år. Men när studierna tog henne till Umeå för två år sedan blev det ett uppehåll.

– De har inget lag i damserie där uppe, konstaterar Ida Salomonsson, som helst hade velat fortsätta.

Men parallellt med studierna till civilekonom med inriktning service management på Umeå universitet så gav hon i stället en annan satsning mer tid och kraft. Redan hemma i Östersund hade hon dömt lite ungdoms- och herrmatcher på sidan av egna spelet.

– Jag kände att då kör jag fullt ut på dömandet i stället och eftersom vi bara är två domare i Umeå så har jag fått döma rätt mycket herrmatcher i division 1 där uppe. Dessutom har det blivit F17 och damallsvenskan i Söråker (Sundsvall), och några matcher i Östersund när jag var hemma under jullovet, säger Ida Salomonsson.

Men mycket av VM-uttagningen ligger nog i en stark insats vid en turnering i höstas:

– Jag dömde vid Women's World Cup i Edsbyn och gjorde väl bra ifrån mig där, säger Ida Salomonsson.

Hon är en av tre svenska domare som tagits ut till VM, som avgörs i Roseville, USA, torsdag till söndag den här veckan med sju nationer – USA, Kanada, Kina, Ryssland, Finland, Norge och Sverige.

– Vi får se på plats vilka matcher det blir och det är inte säkert att vi blir ett svenskt domarteam, utan det kanske blandas från de olika nationerna, säger Ida Salomonsson, som är assisterande domare.

Självklart blir VM-resan till USA en sporre till fortsatt satsning att utvecklas som domare. Men när de fyra årens studier är klara, så tar hon gärna upp spelandet igen också.

– Jag sätter gärna på mig matchtröjan igen. Tycker det är lika roligt att döma, men saknar att träna med ett lag.

Vad var det som lockade dig till att bli domare då?

– Det sägs att de värsta spelarna blir de bästa domarna, det kanske ligger något i det. Dessutom gillar jag att åka skridskor, säger Ida Salomonsson inför VM-äventyret på andra sidan Atlanten.

Mer läsning