Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen bandypropaganda trots svensk seger med 28–3

/

Sverige gjorde vad man skulle och på halvfart utklassade man Lettland med 28–3.
Men någon bandypropaganda var det knappast tal om – snarare blev kvartsfinalen ett bevis på sportens breddproblem.

Annons

Lettland släppte in 47 mål på tre gruppspelsmatcher – mot betydligt svagare motstånd än vad som väntade i kvartsfinalen. Därför var det ingen som höjde på ögonbrynen när ett Sverige på halvfart ledde med 12–1 redan i paus.

Läs mer: Scenariot som kan störa Sverige i en VM-final: "Då kanske vi blir lite lidande"

Siffror som skulle kunna skvallra om bandypropaganda och ett bländande svenskt spel. Om det inte vore för motståndet då. Det blev en skrattmatch rakt igenom, där svenska världsstjärnor gjorde precis som man ville – när man ville det. Bandysportens breddproblem, med brist på konkurrens och jämna matcher på vägen fram till finalen, lös som väntat igenom.

Men matchen skulle spelas, och i den gjorde Sverige vad man skulle. Efter fem minuter stod det redan 3–0, efter mål av Daniel Mossberg, Erik Pettersson och Andreas Westh. Och var det någon som på förhand hade hoppats att Lettland skulle bjuda upp till någon slags kamp, så tvingades den i sådana fall att tänka om direkt.

Läs mer: VM-chatten med Million: "Inte nyttigt för sporten att detta ska kallas kvartsfinal"

För svensk räkning handlade det bara om att spela av matchen, och möjligen åka av sig eventuella sviter från onsdagens toppmöte med Ryssland.

Sverige slog av rejält på både tempo och fokus strax efter paus, och Lettland tilläts sätta ytterligare två mål. Men det var innan Sverige bestämde sig för att återigen gå upp på halvfart. Sverige gick innan matchen var slut fram till 28–3. Vetlandas Joakim Andersson blev främste svenske målskytt, med sina åtta mål.

Läs mer: Fritiof Hagberg om norsk bandys utveckling – och norrmannen han vill se i elitserien: "Han är riktigt vass"

Nu väntar för svensk del en spelledig fredag, innan lördagens semifinal mot Finland.

Sveriges målskyttar: Joakim Andersson 8, Christoffer Edlund 5, Erik Pettersson 5, Simon Jansson 3, Daniel Mossberg, Andreas Westh, Daniel Berlin, David Pizzoni Elving, Linus Pettersson, Erik Säfström, Olov Englund.

Mer läsning