Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Känner mig inte som en svikare"

/
  • Olov Nilsson Sträng är oppositionsråd i Bollnäs och gruppledare för Bollnäspartiet.

Oppositionsrådet Olov Nilsson Sträng (BP) stannade hemma från fullmäktigemötet i måndags – när en majoritet sa nej till att låna ut 61 miljoner kronor till en bandyhall på Sävstås.
– Jag känner mig inte som en svikare, säger han.

Annons

I kommunstyrelsen den 20 april, röstade Olov Nilsson Sträng ja till bandyföreningens ansökan om ett kommunalt lån – och gick emot partiets linje, som var att säga nej.

Men när frågan skulle avgöras i fullmäktige i måndags kväll, stannade han hemma och ersattes med en partikamrat som följde partilinjen. Och när hela fullmäktige hade röstat, blev det nej till lånet med siffrorna 25–20.

– Jag tror folk förstår att jag spelar i ett lag och att jag fick ställa av mig själv i den här matchen, säger Olov Nilsson Sträng i dag.

Det var ett helt eget beslut att stanna hemma från mötet, säger han:

– Som partiets gruppledare i fullmäktige får man respektera gruppens beslut. Och de två andra som stannade hemma, fattade också sina beslut själva, säger han.

Är det splittring i partiet nu?

– Nej – men vi tre har insett att SJ-området inte är något alternativ till Sävstaås inom överskådlig tid. Jag har själv ställt frågan till både Centern och kommunledningen – och som jag bedömer det, finns ingen politisk majoritet för att diskutera SJ-området igen.

Varför tror då majoriteten i ditt parti och Moderaterna annorlunda?

– Kanske har de tagit fasta på argument från Anders Gustafson i Bollnäs Arena. Han är naturligtvis en viktig person, som har påverkat en del politiker.

Men inte dig?

– Anders och jag har haft samtal – och konstaterat att vi inte är överens. Men jag kan förstå honom och arenabolaget, som har investerat i SJ-planerna och förstås vill få ränta på det. Men Giffarna inser att SJ-området inte är möjligt, om de vill ha en hall inom rimlig tid.

Men frågan om en bandyhall lever vidare, enligt Olov Nilsson Sträng:

– Nu är det paus i matchen, åtminstone över sommaren – men sedan blir det en andra halvlek.

Vad händer då?

– Jag tror att man kommer att försöka driva SJ-området "in i kaklet" – och jag respekterar dem utifrån tron de har. Men jag har en annan, efter att ha jobbat med bandyhallsfrågan i tio års tid. Och kanske har jag en annan fingertoppskänsla när det gäller politik också.

Om Olov Nilsson Sträng får rätt och frågan kommer upp igen för politiskt beslut, kommer han inte att stanna hemma.

– Nej, inte en gång till. Men då tror jag att vi kommer att prata ihop oss i partiet. Det hade vi nog gjort den här gången också, men vi hade nog behövt lite mer tid för diskussioner.

LÄS ÄVEN

Sjölund: Ohederliga nej-sägare

Axman: Ett spöke hemsökte arenan

Hellmyrs: "Världens sämsta kommun"

Efter Hellmyrs utspel: "Går inte att döma efter ett sammanträde"

Bollnäspartisten: "De vill bygga på SJ-området"

Klubben: "Ett svek mot bandyn"

Därför blev det nej till bandylånet

Mer läsning