Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kompetent och en härlig personlighet"

/
  • Edsbyns försvarare Joakim Svensk är en av de unga spelare som Per Fosshaug hoppas få se i Svenne Olssons kommande landslag.
  • Edsbyns tidigare anfallare också Simon Jansson är ett namn som Fosshaug puffar för.

Per Fosshaug har en förhoppning om att Svenne Olsson ska våga sätta sin prägel på landslaget – genom att ge nya namn chansen.
– Jag tror och hoppas att han inte är rädd för att våga släppa in yngre spelare, säger han.

Annons

Efter tre raka VM-finalförluster jagar Sverige revansch – till att börja med i Ulyanovsk i januari nästa år, och vidare i Sandviken 2017.

Där hoppas den tidigare bandystjärnan och numera tv-experten Per Fosshaug, att Svenne Olsson ska våga satsa på nya spelare i landslaget. Bland annat en nuvarande, och en före detta edsbyspelare.

– Det är några som har stått och bankat på dörren ett tag nu. Till exempel Christoffer Fagerström, Simon Jansson och Jocke Svensk, kanske jag har glömt någon nu. Inte för att det lag Sverige har i dag är lastgammalt på något sätt, men det är några yngre spelare som jag skulle vilja se i vinter, säger han.

Att det blev just Svenne Olsson som tar över efter Jonas Claesson var för bandyprofilen inte alls oväntat.

– Nej, i bandyn är det vanligt att man kommer in den vägen, att först jobba som assisterande tränare för att sedan ta över, säger han och fortsätter:

– Det finns inte så många namn som en förbundskaptensroll passar för egentligen. Svenne är ju redan inne i bandyn, genom sitt jobb i Broberg och landslaget. Så det var väntat.

Vad ser du som Svenne Olssons största styrka som ledare?

– Eftersom man som förbundskapten spenderar så lite tid tillsammans med spelarna är det oerhört viktigt att man är omtyckt och har en bra kommunikation med alla laget. Där har Svenne bästa tänkbara förutsättningar. Jag känner ju inte honom som tränare på det sättet, men har ju haft en hel del att göra med honom genom mitt jobb i teve, så det är min uppfattning.

Vad fattas för Sverige att bryta trenden i kommande VM?

– Alltså, det är ju så jämnt mellan Sverige och Ryssland. Individuellt är ryssarna starkare, men som lag är Sverige bättre. Sverige har ju varit så otroligt nära, både förra året i Irkutsk och nu senast i Chabarovsk. Det är ju så otroligt små marginaler. Just nu har Sverige allt att vinna mot ryssland, säger Per Fosshaug som själv har vunnit fem VM-guld som spelare.

Han hoppas och tror att Svenne Olsson har det som krävs för att leda Sverige i två år framåt, och förhoppningsvis knuffa ner Ryssland från tronen.

– Man vet ju aldrig förrän man har facit i hand, men han är väldigt kompetent och en härlig personlighet, det är oerhört viktigt när man jobbar med landslaget, säger han.

Läs också: "Jag skulle kalla honom bandynörd"

Mer läsning