Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kumpuoja i glädjetårar när Finland chockade Sverige: "Det kändes overkligt"

/

Finland är klart för VM-final efter att ha chockat Sverige i semifinalen.
När slutsignalen gick kröp Markus Kumpuoja ihop i straffområdet och grät.
– Jag vet inte vad som hände, det har aldrig hänt förr, säger anfallaren.

Annons

Efter fyra år utan att ens ta medalj i VM (fyra bronsmatchförluster mot Kazakstan) är Finland klart för VM-final. Bragdinsatsen i semifinalen mot Sverige, med defensiven och fysiken i fokus, slutade med 3–2-seger.

När ryske Nikita Yuklyaevskikh, vars domarteam sågades av Andreas Westh, blåste av semifinalen kröp Markus Kumpuoja ihop som en köttbulle i straffområdet och grät.

– Det var mycket känslor, det kändes overkligt på något sätt. Det är först något annat, sedan är det bara glädje. Det händer något fantastiskt inombords när det händer sådana här grejer, i alla fall när man själv får vinna för en gångs skull, säger anfallaren med en stark säsong i bottenlaget Sirius i ryggen.

Tidigare på "mirakeldagen" laddade han och Ville Aaltonen, till vardags i Bollnäs, med promenad i Uljanovsk. Samtalsämnet?

– Vi pratade om att det är så mentalt jobbigt att varje gång få stryk av Sverige. Men varje dag när det är ny match mot Sverige känner man att fan, vi har en ny chans igen, och vinner vi i dag är vi i final. Man drömmar om att kunna slå Sverige någon dag och det var just den här dagen det hände, säger Markus Kumpuoja.

Han fortsätter:

– Ofta gör Sverige första målet. I dag får vi in två i början och då känner man sig mycket starkare och får en annan känsla i matchen. Det var en nyckel, fortsätter han.

I Sverige är det väldigt upprört om domarinsatsen. Upplevde du den som konstig?

– Det blir konstiga situationer ibland, vi kände likadant mot Kazakstan. Nu var det kanske Sverige som fick ta någon situation som borde ha varit hörna eller någonting. Jag tror de är besvikna, det är så när man förlorar och det är väldigt jobbigt. Men jag är glad att det kanske blev någon blåsning hit och dit. Vi är nöjda i alla fall, säger Markus Kumpuoja med ett leende.

Finland–Ryssland spelas klockan 14 svensk tid på söndag. Sverige–Kazakstan spelas klockan 10 svensk tid.

Mer läsning