Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långsiktig plan för dambandyn: "Det har inte varit optimalt"

/

Det är inte helt fastställt hur dambandy ska spelas i Sverige i vinter.
Men det finns en plan – som man hoppas ska kunna vara över en längre period.
– Vi vill lira så här i fem år, säger Micael Eriksson på bandyförbundets tävlingsenhet.

Annons

De två senaste säsongerna har upplägget på dambandyn varit lite rörigt och därtill väldigt kostsamt för många föreningar.

– Man kan säga såhär, på det sätt vi har spelat i två år så har det inte varit optimalt. Det har varit för stora nivåer i kvaliteten, säger Micael Eriksson.

Ännu finns inget fastställt schema för den stundande säsongen. Men bandyförbundet har långt framskridna planer på hur det kan tänkas se ut.

– Vi hade ett stort möte under helgen om damserierna, och det kommer gå ut till klubbarna nu till helgen, säger Micael Eriksson.

Det finns 18-20 dambandylag i Sverige. Tanken är att spela de sex till åtta bästa i en serie som just nu heter nivå 1 (riktigt namn på serierna saknas). Under nivå 1 är arbetsnamnet just nu nivå 2 – där det blir två serier om cirka sex lag i varje uppdelade på norr och söder. På grund av att några av de bästa föreningarna även har andralag så kommer det även att spelas en serie som heter nivå 3.

– Den kommer vara det gamla flickor 17, alltså flickallsvenskan. Där kan det bli poolspel eller i serieform beroende på hur det ser ut, säger Micael Eriksson.

Att det fortfarande, i september månad, inte är helt fastställt hur det ska funka har naturligtvis sina brister, och det är Micael Eriksson medveten om.

– Det största problemet just nu handlar om bokningar av arenor. Det är inte optimalt, men tyvärr har vi hamnat i den här sitsen. Det är ett tufft pussel, där geografin har ställt till det. Damklubbarna har det tufft med ekonomin, och vi vill ju inte köra dem i botten, säger han.

Under vecka 38, alltså om två veckor, ska det enligt Micael Eriksson vara "skarpt läge" gällande den högsta serien. En eller två veckor senare ska nivå 2 vara spikad. Sedan hoppas man på lugn och ro under en längre tidsperiod i dambandysporten.

– Vi vill lira så här i fem år. Det är ju något som lagen har eftersträvat också, att man redan i maj månad kan tala om för sina spelare att "nu kommer det här att hända", säger Micael Eriksson.

På bandyförbundets sajt står lagen i de olika nivåerna uppsatta. Hälsinglands dambandyklubb Team Hälsingland är satt inom en parentes. Det är på grund av att man inte vet om laget kommer till spel i vinter.

– Det finns ju tjejer från Edsbyn, Bollnäs och Ljusdal där, och det pågår en process där man vill hitta en lösning. Den lösningen skulle kunna vara tillsammans med Sandviken, där man får till ett låneavtal för spelare, säger Micael Eriksson.

Bandypuls har sökt företrädare för Team Hälsingland utan att lyckas.

Mer läsning