Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lomanov glänste inför fullsatta läktare – Ryssland världsmästare för fjärde året i följd

/

Finland orkade inte samla krafterna för en ny skräll i VM-finalen.
I stället kan Ryssland titulera sig världsmästare för fjärde året i rad.
Inför fullsatta läktare vann värdnationen med 6–1.

Annons

I superskrällen mot Sverige lade Finland grunden till segern genom en drömstart. Då ledde Finland med 2–0 efter dryga kvarten.

Skulle man ha någon chans att svara för en lika stor skräll i VM-finalen så krävdes en lika vass start, framför allt i defensiven.

Men det blev precis tvärtom, och Finlands gulddrömmar grusades tämligen omgående. Ett fokuserat, laddat och effektivt Ryssland satte full fart redan från start. Inför storpubliken på Stadion Trud ordnade storstjärnan Sergey Lomanov 1–0 redan i den fjärde matchminuten.

När Rysslands andra stora målskytt, Evgeny Ivanushkin, förvaltade en hörna fram till 2–0 bara två minuter senare blev uppförsbacken redan från start för brant för Finland. Samtidigt som Ryssland fick arbetsro och kunde trumma på framåt.

I takt med det fortsatte också målen att trilla in, och det var en stekhet Sergey Lomanov som fortsatte att visa vägen. Innan första halvlek var över hade han fullbordat ett hattrick och hans Ryssland kunde efter 45 minuters bandy kliva av med en 5–0-ledning.

Pertti Virtanen, den finska målvakten som storspelade mot Sverige, byttes ut efter ryssarnas tredje mål, och ersattes av Kimmo Kyllönen.

Det hjälpte föga. Med 5–0 i ryggen blev andra halvlek lika odramatisk som väntat. Ryssland kunde enkelt och komfortabelt styra händelserna på isen som man ville, på vägen fram till VM-guldet.

Segern innebär att Ryssland kan titulera sig världsmästare för fjärde året i rad, och för femte gången på 2010-talet.

Mer läsning