Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målvaktsinsatsen bakom Villas första titel: "'Betyder mycket för oss som inte vunnit något"

Han ser tillbaka på två skadefyllda säsonger.
Men nu är Jon Karlsson att räkna med i Villas målvaktskamp.
– Det är mitt mål att sätta press på Thimfors, säger Karlsson, som räddade massor när Villa vann klubbens första stora titel.

Annons

Villa har, precis som flera andra lag, gett båda målvakterna i truppen chansen i Svenska cupen.

Jon Karlsson inledde turneringen mellan stolparna och avslutade den i stor stil. Han lurade Sandvikens storskyttar i söndagens cupfinal i Sparbanken Lidköping Arena.

I första halvlek: Frilägesräddningen mot Christioffer Edlund.

– De tappar bort honom lite längs kanten, så det var bara att försöka göra sig stor och vara följsam. Jag lyckades få den på vänsterarmen, säger Jon Karlsson.

TV: Se höjdpunkterna från finalen här

I andra halvlek: Frilägesräddningen mot Erik Pettersson.

– Jag tänkte bara stå, stå och stå så länge som möjligt. Jag kommer faktiskt inte ihåg var han sätter den, säger Jon Karlsson, som hade ett gäng räddningar till innan det var över.

– Henriksen kommer likadant (som Erik Pettersson), så återigen var det bara att försöka göra sig så stor som möjligt, och göra dem nervösa fast jag inte rör mig så mycket, säger han.

De två mål som Jon Karlsson släppte in i matchen var först ett inspel som Christoffer Edlund tryckte in och sedan en straff från Sandvikenanfallaren. Båda kom i första halvlek och innebar 2–0-ledning för SAIK.

SE ÄVEN: Cupfinalen i bilder – stort bildspel från finalen i Svenska cupen

Men sedan vände Villa, som aldrig tidigare vunnit en stor titel, på matchen. Stor matchvinnare, förutom Jon Karlsson, blev tvåmålsskytten Christoffer Norin, hemvärvad från Kalix.

– Jag rankar det ganska högt upp, det är den första stora titeln jag är med och vinner, säger Jon Karlsson, vars lag firade rätt rejält med hemmapubliken efter matchen.

– Klart att det betyder jättemycket för oss därinne som inte har vunnit något, att vi kan vinna finaler nu. Villa har inte vunnit World cup eller Svenska cupen, och att vi inte har något SM-guld vet väl alla, säger Jon Karlsson.

Jon Karlsson stor för en hel rad vassa räddningar när Villa tog sin första stora titel någonsin.

Han ser tillbaka på två skadefyllda säsonger och har inte kunnat utmana om att vara förstemålvakt i Villa – förrän nu.

– För två år sedan drog jag ett ledband i handleden och missade hela säsongen. Sedan kom jag tillbaka en och en halv månad, och hade precis börjat känna mig bra igen, så bröt jag handleden på träning och var borta sex-åtta veckor till, säger han.

Men nu är du med på riktigt?

– Ja, det är mitt mål att sätta lite press på Thimfors (Jesper). Han var ju förstemålvakt förra säsongen, så jag ska jobba på och göra min grej när jag får chansen. Vi är jättebra kompisar utanför också och stöttar varandra till hundra procent.

LÄS ÄVEN: Så var den dramatiska finalen – minut för minut

Chansen kommer han att få vidare på försäsongen. För när Villa åker till Sandviken för World cup om en och en halv vecka kommer man fortsätta med att låta båda målvakterna stå.

– Vi fortsätter med varannnan match, så det är väl han som börjar på torsdag, säger Jon Karlsson, och fortsätter:

– Vi ska åka upp dit och förhoppningsvis göra samma sak som här.

MATCHFAKTA • SVENSKA CUPEN

Villa Lidköping–Sandviken 3–2 (1–2)

Målen: 0–1 (37) Christoffer Edlund, 0–2 (41) Christoffer Edlund, 1–2 (45) Christoffer Norin, 2–2 (69) Johan Esplund, 3–2 (84) Christoffer Norin.

Mer läsning