Tisdag 16 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Man tränade bandy inne på gården"

/
  • Tord Grip tillsammans med Sveriges förbundskapten Erik Hamrén i Cypern 2011. (Arkivbild)

Tord Grip är ett av svensk fotbolls stora namn.
Som ung var han också duktig i bandy – till sin farfars förtret.
– Han var inte så väldigt glad åt det där med fotboll och bandy, säger 77-åringen i SVT-dokumentären Ur Svennis skugga.

Annons

Allsvensk stjärna och landslagsman i fotboll på 1960-talet.

Efter den aktiva karriären har Tord Grip dock varit mest känd som Sven-Göran "Svennis" Erikssons förlängda arm. Tillsammans har duon bland annat lett landslagen England och Mexiko och klubblagen Lazio och Manchester City.

När han växte upp i Ytterhogdal i norra Hälsingland varvade han fotbollen med bandy. Men hans farfar var inte vidare nöjd med sitt barnbarns idrottsutövande, berättar Tord Grip i SVT-dokumentären Ur Svennis skugga.

– Farfar var inte så väldigt glad åt det här med fotboll och inte bandy heller, för jag spelade bandy då på vintern, säger han.

– Man tränade bandy inne på gården. Så kom farfar haltande och så sa han: "Men pöjk, höll' du på mä' den där jävla käppen igen?". Han visste inte att det hette bandyklubba, så han var inte så glad. Det var arbete som skulle gälla, fortsätter Tord Grip, som på 1950-talet inte hade en aning om vart livet skulle ta honom.

– Jag gick i alla fall ut sju år, det var sju års folkskola på den tiden. Jag visste att jag inte skulle jobba i skogen och vara med min pappa. Det blev bageri, så jag jobbade på två bagerier där i Ytterhogdal. Då var man ledig efter klockan två, så då kunde jag träna fotboll och det, mycket på egen hand, säger han.

Någon bandystjärna blev han aldrig, Tord Grip. I stället prioriterade han fotbollen. Hösten 1955 fick han, som 17-åring, chansen att provspela för Gais i en match mot Örgryte. Tord Grip spelade i andra halvlek och avgjorde matchen med sitt 2–1-mål på nick.

Och på den vägen är det...

I dag är Tord Grip 77 år och assisterande förbundskapten i Kosovo.

Mer läsning