Lördag 17 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt Snoddas BK – Sveriges nyaste bandylag

/

Här är Sveriges senaste bandylag.
Och målet för nybildade Snoddas BK är glasklart – allsvenskt spel säsongen 2016/2017.
– Det är ett realistiskt mål, säger Bollnäs Bandys klubbchef Robban Lindgren.

Annons

På lördagen invigdes Bollnäs nya lag Snoddas BK på "Snoddastorget" uppe vid entrén till Sävstaås.

Lars-Holger Röstlund, ordförande i Snoddasstiftelsen, höll tal och var både stolt och glad över att Bollnäs Bandy anammar namnet Snoddas, taget efter välkände profilen Gösta "Snoddas" Nordgren.

– Det är viktigt att han inte glöms bort. Snoddas BK känns som ett givet namn. Snoddas och bandy är ju de två mest kända sakerna som Bollnäs förknippats med genom åren, säger han, och berättar sedan om ett exempel på hur stor Snoddas var när han slog igenom på 1950-talet med bland annat Flottarkärlek.

– När vi invigde Dönjegården i Röste 1952 och Snoddas var där och uppträdde kom det 10 000 personer, så stor var han. Jag fick också ett tidningsurklipp från Uppsala från en journalist som skrev upp alla stora världsstjärnor som uppträtt där. Längst ner i texten stod det att störst av alla var Snoddas.

Hur ser du på framtiden för Snoddas BK, Bollnäs Bandy och Snoddas?

– Det finns många utvecklingsmöjligheter för det här laget, det är en sport som passar alla och när det blir en arena så ska Snoddas följa med så vi får ett Snoddastorg där. Huvudsaken är att Snoddas lever vidare i minnet hos folk så han inte glöms bort.

Rent sportsligt handlar bildandet av Snoddas BK om att Bollnäs vill få upp ett lag i allsvenskan, och då går det inte att ha ett farmarlag eftersom det är begränsat till division 1 som maxnivå, och efter att ha sett lördagens hemmapremiär mot Umeå (seger med 11–0) så är det lätt att första att klubben vill upp ett hack.

– Först och främst handlar det om att vårda våra egna spelare, det tar tid att bli en elitspelare och har vi ett eget allsvenskt lag så kanske fler blir kvar och fortsätter och kanske blir elitspelare när de är 24 år, säger Robban Lindgren, klubbchef i Bollnäs Bandy.

– Det blir nyttigt för de spelare vi har att kunna varva mellan elitserien och allsvenskan. Man skriver individuella utvecklingsavtal med ett antal spelare som sedan kan gå mellan Bollnäs och Snoddas och mellan Snoddas och P18.

Och målet är allsvenskan redan nästa säsong?

– Tanken är att vi ska till kval och nå allsvenskan. Jag har ju fått skit för det där "aldrig mera lagom", men jag menar att vi har ju världens bästa spelare och då ska man vinna, och det gäller att mynta in den mentaliteten i hela klubben och i alla lag.

Är det realistiskt?

– Ja, vi har kanske sex spelare som kontinuerligt är med och tränar med A-laget eller spelar med dem och som även kan spela med Snoddas. Så får vi spela med alla spelare vi vill så är det här redan ett allsvenskt lag.

Mer läsning