Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mycket har varit bra"

/
  • Edsbyn tappade fart efter paus – och Oscar Jonsson, Jocke Svensk och Hans Andersson fick slita för att hålla koll på en allt piggare Ted Bergström.

Det höll inte hela vägen när Västerås vände 1–2 i paus och vann finalen i Lidköping med 6–2.
Men Edsbyns IF kan ändå summera en mycket stark insats i Svenska cupen.
– Vi har fått en bra plattform att bygga vidare på, säger tränare Thomas Liw

Annons

Edsbyn kom till söndagens final med råg i ryggen, inte minst med en defensiv där fyra insläppta på fyra matcher bådade gott.

Läs mer: Edsbyn straffade Hammarby på vägen till final.

Västerås hade å andra sidan gjort 17 mål på lika många cupmatcher – och rivstartade också finalen när Tobias Holmberg satte en hörnretur efter dryga minuten.

Men Edsbyn kunde reda ut den första stormen, och jobbade sig in i matchen.

I offensiven kretsade mycket kring högerhalvbacken Daniel "Popa" Jonsson, eller ursäkta... Burvall Jonsson som det numera står på matchtröjan.

Det kom till efter sommarens giftermål med sambon sedan tio år, Helene Burvall från Söderala.

– Det kändes rätt, och det behövdes kanske en nytändning med nytt efternamn. Men det var tufft att få plats på tröjan, fick dra ner lite på bokstävernas storlek, säger den elegante "bandyprofessorn" som så ofta hittar en egen väg fram, som inspelet från högerkanten där Jonas Edling fick läget att skarva in kvitteringen bakom Anders Bergwall.

"Popa" var nära ny assist med en lång lyra som Jonas Edling plockade ned snyggt, men inte lyckades svepa i mål med en hand.

Läs mer: Så gick det till när Edsbyns fyrtal i backess blev en vinnande hand.

Men strax före paus var det dags igen, "Popa" Burvall Jonsson bröt in i straffområdet, skickade in bollen från kortsidan och till slut fick junioren Edward Sigfridsson läget att placera in 2–1.

Så långt allt väl – och rätt lovande.

En känsla som brutalt kraschade efter kallduschen direkt i andra halvlek när Västerås kunde kvittera (Tobias Holmberg på hörna) och ta ledningen (Holmberg igen, nu på straff) under första tre minuterna.

– Det var en chock, från att känslan av att ha rätt bra koll ligger de plötsligt på plus utan att egentligen gjort något, säger Thomas Liw.

Stärkta av målen satte tunga VSK hårt tryck mot ett allt tröttare Edsbyn, och när Ted Bergström kom i en andravåg och enkelt kunde svepa in 1–3 blev det ett väl svårt läge för en rödblå lagmaskin i baktakt.

– Jo, och särskilt som vi borde ha fått en straff efter en hands i momenten före det anfallet. Nu blev det mentalt jobbigt, och Västerås är ju också väldigt starkt i det läget, säger Burvall Jonsson, som trivs bra med att vara tillbaka på högerkanten.

– Det måste jag erkänna. Det är ju den sida där jag spelat mest genom åren.

Mattias Andersson fick ett prima läge fixa nytt häng, efter ännu ett starkt förarbete av "Popa" Burvall Jonsson, men bommade mål.

Sedan hade Byn inget inte mycket att sätta emot när mästarlaget Västerås kunde dra ifrån till en lika säker som imponerande seger, och tog klubbens första titel i Svenska cupen.

– Jäkligt synd ändå, och de får fyra av sina mål på hörnreturer och straffar. Men totalt har det varit en positiv helg där mycket har varit bra. Vi har något att bygga vidare på och en väldigt god känsla i laget, summerar Thomas Liw.

Som även kunde glädja sig åt att Jocke Svensk fick priset som cupens bäste back.

Läs mer: Förra säsongen fick Jocke Svensk priset som Årets komet.

För det andra hälsingelaget Broberg var cupen över (efter två förluster i första gruppmatcherna) med lördagens trevliga avslutning med seger (5–3) mot Vetlanda.

Där gjorde Jonas Nygren, som varit positiv hela cupen, två av målen.

Och nye tränaren Fredrik Rexin hittade även han en del positivt att ta med sig inför fortsättningen.

– Det egna spelet har ändå blivit bättre och bättre, åtminstone offensivt. Men bakåt bjöd vi på för många enkla mål, det är små misstag som ger stor effekt.

Mer läsning