Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi: Bollnäs flydde i bandyutrustning – när militären tog över makten i Sovjet

Det var sex minuter kvar och Magnus Krantz skulle precis slå en hörna. Då avbröt Bollnäs GIF:s lagledare matchen mot Zorkij och delade ut nya order: "Det finns ingen tid för frågor nu, grabbar. Militären har övertagit makten här i Sovjet, så nu är det bråttom. Ni har trettio sekunder på er att byta om."

Annons

Det var i augusti 1991 och Bollnäs GIF:s bandylag, 19 spelare och sju ledare, befann sig i Moskva på ett träningsläger. Samtidigt iscensatte den sovjetiska militären en kupp, Augustikuppen, för att avsätta Michail Gorbatjov.

Varken spelare eller ledare kände till vad som var på gång innan det kom ett telegram hemifrån Bollnäs. När lagets ledare kom till klarhet med situationen kontaktade de genast den svenska ambassaden och fick då order om att genast packa ihop sina pinaler och ta det sista planet hem till Sverige.

Spelarna hade fortfarande matchställen på sig när de kom hem till Arlanda.

Matchen avbröts och spelarna hann inte ens duscha innan de i ilfart gav sig i väg till förläggningen för att hämta sina övriga tillhörigheter. När de kom ut från arenan var deras egen buss försvunnen så man beslutade sig i all hast för att kapa Zorkijs buss.

Bussfärden till flygplatsen blev dramatisk. Gatorna var nu fyllda med pansarfordon och poliser.

– Vi fick muta oss igenom fem poliskontroller för att komma till flygplatsen, berättade Giffarnas dåvarande lagledare Ulf Larsson senare.

– Vi gav poliserna pengar, bandyklubbor, hjälmar och godis.

På flygplatsen var det fullt kaos, men personalen visste att de var på väg och höll kvar planet till alla spelare och ledare hunnit ombord. På Arlanda väntade ett massivt pressuppbåd och Giffarna, fortfarande iklädda full bandymundering, fick berätta om den dramatiska flykten.

– Det var en fantastisk upplevelse på sitt sätt, säger Ulf Larsson när han i dag ser tillbaka på händelserna.

– Efteråt kan man skratta åt det, men då var det ett helvete. I alla fall när man hade lite ansvar. Jag menar, vi hade ju så pass unga killar med, de yngsta var bara 15 år.

Hur var egentligen stämningen i truppen under flykten? Låg paniken och lurade?

– Det är klart att många var oroliga. Jag minns särskilt en sak som Svenne Olsson, nu förbundskapten för svenska bandylandslaget men då spelare i Giffarna, sa: "Fan också, är det så här man ska dö". Det glömmer jag aldrig.

Åren har gått och Ulf Larsson har inte varit i Ryssland sedan dess.

– Men jag skulle gärna åka dit igen, säger han.

Dagen efter hemkomsten kunde Ulf Larsson läsa om Giffarnas äventyr i Sovjet.

Mer läsning