Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska "brutalt spel" motverkas – tydligare riktlinjer kring videogranskning införs

Nästa säsong ska möjligheterna att ändra domslut i efterhand genom videogranskning förbättras. Anledningen är framför allt att "motverka brutalt spel", efter flera uppmärksammade händelser i elitserien förra säsongen.

Annons

Slutspelets kanske största snackis blev Daniel Mossbergs fula tilltag på Simon Jansson i tredje semifinalen mellan Sandviken och Västerås. Under matchen fick situationen ingen åtgärd från domaren, varför VSK valde att i efterhand anmäla tilltaget till disciplinnämnden. Mossberg dömdes till fyra matchers avstängning. Även SAIK anmälde två VSK-spelare, som dock inte blev dömda.

En liknande situation uppstod när VSK:s Patrik Sjöström tacklade Vänersborgs Alexander Zitouni i en match i december förra året. Händelsen blev bandyns första fall av videogranskning, när tacklingen anmäldes.

LÄS OCKSÅ: Zitouni berättar om huvudtacklingen: "Jag yrade runt på mitten helt groggy"

Bland annat dessa händelser har väckt frågan om hur tävlingsbestämmelserna ska se ut och vilka möjligheter som ska finnas att videogranska och ändra domslut i efterhand. En projektgrupp har arbetat fram ett nytt förslag till tävlingsbestämmelser, som svenska bandyförbundets styrelse har beslutat att anta.

Anledningen till regeländringen är att motarbeta våldsamt och "brutalt" spel, och händelser som anses ha missats eller felbedömts under matcher ska, precis som tidigare, kunna anmälas i efterhand och granskas med hjälp av video. Framför allt handlar det om att tydliggöra bestämmelserna om möjligheterna att faktiskt ändra domslut i efterhand, och det gör man genom att lägga till ett nytt stycke i tävlingsbestämmelserna:

”Om det framkommer, oavsett inkommen protest, att domarens beslut grundar sig på eller innehåller uppenbara felaktigheter som medför betydande skaderisker för spelare, ledare, domare eller funktionärer får DN (disciplinnämnden) besluta att ändra eller ogiltigförklara regelkonsekvenserna eller följderna av felet”.

Syftet med ändringarna är att värna om säkerheten för de inblandade, och domslut eller händelser som bara ger utslag i "matchfaktan", som hörnor, straffar och liknande, ska inte ändras i efterhand. Skador alternativt risken för skador ska ligga till grund för möjligheterna att ändra ett domslut, allt för att "motverka brutalt spel".

För just videogranskningar ska en särskild grupp tillsättas, enligt förslaget bestående av till exempel domare, tidigare spelare/ledare och läkare. De ska utifrån video ge ett underlag till disciplinnämnden som även fortsatt ska ha sista ordet i beslutet.

Ändringarna kommer att gälla från och med kommande säsong.

Hela förbundets yttrande om beslutet kan du läsa här (extern länk)

Mer läsning