Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säfström om proffslivet – och lönen: "De här pengarna kommer du inte tjäna i Sverige"

/

Assistkung i ryska ligan och världens bästa ytterhalv enligt Svenne Olsson.
I en lång intervju med Bandypuls berättar utlånade SAIK-spelaren Erik Säfström om känslan att bli pappa, suget efter VM-guld, livet i Ryssland – och lönen i Neftyanik.

Annons

Fredag förmiddag och ledig dag för svenska landslaget i Uljanovsk. Svenne Olsson har bjudit in media till spelarhotellet mellan halv tio och halv elva innan spelarna ska göra en sväng i city för att shoppa, käka eller bara ta en kaffe.

Erik Säfström har precis avslutat frukosten i det femstjärniga hotellet som ligger i utkanten av VM-staden. Bakom sig har "världens bäste ytterhalv", som Svenne Olsson kallade Örebrosonen vid presentationen av VM-truppen, en stark säsong i ryska ligan med tabelltrean Neftyanik. Med 27 målgivande passningar på 16 matcher toppar vänsterhalven Erik Säfström assistligan efter en så här långt lyckad debutsäsong i det stora landet i öst.

LÄS MER: Olsson om Säfström: "Världens bästa ytterhalv"

– Det har varit väldigt roligt. Det var en ganska stor omställning både personligt och spelmässigt, det är en annan sport här. Det går rakt fram och man är inte lika rädd om bollen som i Sverige. På det sättet blir tempot högre, som i matchen mot ryssarna i gruppspelet, säger han.

– Förhoppningsvis kommer man väl till landslaget och bidrar med bra tempo som man fått med sig. Att bara känna på det ryska spelet, att det går fram och tillbaka hela tiden och att det inte finns någon vila, det är väldigt häftigt.

Är din första säsong i Ryssland så bra som statistiken visar?

– Det blir lite gratisassist på hörnor, men det har blivit en hel del andra-assist också. Det är kul att man är med och bidrar. Utan att veta tror jag det är ganska viktigt för ryssarna att man är med där (i poängligan). Det är nog bra om man synas lite om man tänker på framtid.

Framtid, ja. För Erik Säfström är något mycket större än bandy bara några månader bort. I sena april blir han och sambon Julia föräldrar.

– Det ska bli jättehäftigt. Det blir helt klart en omställning mot för hur man har haft det innan. Det ska bli kul.

Hur det påverkar bandyn vet han ännu inte. Stanna i Ryssland eller flytta hem till Sverige? Inför den här säsongen skrev Erik Säfström, som är utlånad från Sandviken, ett ettårskontrakt med Neftyanik med option att förlänga ytterligare ett år.

– Jag tror och hoppas att vi ska prata efter säsongen, sedan får man se efter hur det känns. Det är både och, det där. Det har gått väldigt fort, varit väldigt utvecklande och jag skulle vilja göra ett år till. Sedan om det är nu eller senare, det får man fundera på. Som jag sade, det blir en omställning nu när vi får barn, men jag tror att det skulle kunna funka ändå.

LÄS MER: Bergwall om spelarnas roller i landslaget

Med Julia hemma i Sverige är Erik Säfström sambo med målvakten Joel Othén i en trerummare i Chabarovsk. För den tidigare SAIK-duon innebär en vanlig dag som bandyproffs sovmorgon, två till tre timmar träning, middag med laget och därefter mycket fritid. Ibland för mycket.

– Vissa stunder är det rätt skönt. Ibland skulle man vilja göra mer än vad man gör, som vissa grejer som ska fixas hemma (i Sverige) och man tänker "vad fan, när ska jag hinna det där?". På hotellen kan det bli ganska långtråkigt ibland. Man kände på senaste bortatrippen att man längtade efter VM och kände att det var nära. Men jag tycker att allt funkat väldigt bra, det har inte varit långtråkigt så.

Hur är pressen på er spelare?

– Spelar vi dåligt kommer direktören in och säger till oss. Man fattar inte allt de säger så klart, men det är en annan mentalitet. Man tror att skälla på spelarna är rätt medicin, men det är bra att de säger något också. Jag känner ingen press så, jag tror bara att det blir jobbigt om man börjar tänka på sådant. Men de ryska spelarna känner nog en viss press.

Är det bara guld som gäller för Neftyanik som storsatsat inför säsongen?

– Nä, det tror jag inte. Klart de vill se guld när det satsats så mycket, men det är någonstans en två- eller treårssatsning. De har sagt att vi ska komma ett till tre i serien och förhoppningsvis gå till final. Men till nästa år ska vi nog ha guld. Nu är det mer att spela ihop laget, men vi ska ändå vara med i toppen.

Rakt ut: Vad tjänar du i Ryssland?

– Det ligger mellan en och en och en halv miljon (netto). Det är bra för oss bandyspelare. Det går säkert att tjäna både mer och mindre.

Är du nöjd?

– Ja, det är jag absolut. Det är en dröm man haft sedan man började spela bandy, det är till Ryssland man ska åka om man ska tjäna pengar. Det går säkert att tjäna bra pengar i Sverige, men de här pengarna kommer du inte att tjäna. Sedan får man också se det som ett äventyr. Även utvecklingsmässigt, säger Erik Säfström, som samtidigt medger att flytten från Sandviken var nyttig.

– Någonstans kände jag att jag körde fast lite i SAIK, det blev lite samma hjulspår. Då hade jag varit i SAIK i fem år och jag tror att det är bra att testa något nytt. Så på ett sätt var det bra att få ett break från det, så att man kan komma tillbaka med ny energi den dagen man kommer tillbaka till SAIK.

Trots att proffslivet i Ryssland är bekvämt finns det ändå en längtan hem till Sverige, inte minst nu när ett barn är på väg. Med ett år kvar på kontraktet med SAIK tyder allt på att det är klubben som gäller den dagen Erik Säfström flyttar hem.

Eller?

– Det räknar jag med, sedan vet man aldrig så klart. Inte vet jag, det kanske är så att SAIK värvat in en trupp så att det är fullt, säger Erik Säfström.

Finns andra alternativ i Sverige?

– Jättesvår fråga. Jag har inte funderat så mycket på det egentligen. Jag kan säga som så att jag trivts väldigt bra i Sandviken och i spelet som Sandviken står för.

LÄS MER: VM-debutanten inför semifinalen: "Inget är klart"

Närmast väntar dock semifinal och en högst trolig VM-final. Under lördagen ställs Sverige mot Finland i Volga-Sport-Arena. Erik Säfström ser inget annat än avancemang.

– Det har vi som plan. Det är finalen man ser framför sig, säger han.

Om Sverige besegrar Finland stundar Ryssland i final på söndagen såvida inte Kazakstan står för århundradets skräll i lördagens semifinal. Då ska uppskattningsvis 15 000 ryska fans på Stadion Trud göra allt för att bära fram hemmanationen till fjärde raka VM-guldet.

– VM-final är bland det häftigaste man kan spela. Den ryska publiken är helt fantastisk när det gäller att skapa stämning och stötta sitt lag. En seriematch i Ryssland eller en SM-final är en sak, men någonstans blir det en nivå till när publiken står och skriker så fort ryssarna går till anfall. Man kan knappt kommunicera på planen.

Sverige slog Ryssland med 6–3 på ett övertygande sätt i gruppspelsmatchen, men om det bär till final väntar Erik Säfström sig ett helt annat motstånd.

– Det gäller att man är påkopplad. Det blir mål direkt om man slappnar av. Jag tror att de kommer gå all-in från start.

Hur sugen är du på guld?

– Väldigt sugen. Första gången jag var med i VM vann vi i Almaty (2012), sedan har det bara blivit silver. Det skulle vara skönt att fylla på skåpet med en till guldmedalj.

TV: Häng med in i Sveriges omklädningsrum under VM

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här!

Mer läsning