Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK-stjärnornas målfyrkeri bäddade för seger i tungviktsfajten – stor ledning redan i paus

/

Inom loppet av 13 intensiva minuter gick Sverige från 0–0 till 5–0.
Rysslands svar?
All in efter paus.
Det räckte en bit på vägen, men Sverige red ut stormen och vann gruppfinalen.

Annons

Det märktes direkt från avslag att det var nu VM-allvaret började i Uljanovsk, när bandyvärldens två giganter gjorde upp i gruppfinalen. För båda lagen ett helt annat motstånd än under promenadsegrarna tidigare i gruppspelet.

Dödläget vid 0–0 stod sig en knapp kvart – sedan exploderade Sverige i allmänhet och två Sandvikenstjärnor i synnerhet. Christoffer Edlund och Erik Pettersson var båda glödheta, och såg till att Sverige inom loppet av 13 galna minuter hade gått fram till 5–0.

Läs mer: Matchfakta från onsdagens matcher i VM

Edlund inledde målskyttet med att prickskjuta 1–0 intill stolproten.

Erik Pettersson följde upp det med att hitta rätt på hörna bara ett par minuter senare.

Sen följde kvällens kanske märkligaste mål. Inte vad gäller själva uppkomsten, men däremot reaktionen efteråt. Hans Andersson serverade Edlund en fin passning, och SAIK:s skyttekung vinkelsköt in 3–0. Men han förstod det inte själv.

Det krävdes att ett par svenska spelare faktiskt påtalade för domaren och resten av laget att bollen faktiskt satt fast i nätmaskorna. Tre minuter senare fullbordade Edlund sitt hattrick, fram till 4–0. Den här gången på hörna. Erik Pettersson ökade sedan på till 5–0 med ytterligare ett hörnmål.

Det hela resulterade i en galen svensk halvlek, och en 5–0-ledning i halvtid för Svenne Olssons mannar. Allt inför en snudd på chockad rysk publik.

Rysslands svar blev att satsa allt framåt i inledningen av den andra halvleken. Och på åtta minuter hade man väckt både sig själva och hemmapubliken i Volga Sport Arena. Då stod det helt plötsligt 3–5, efter tre snabba mål från Maxim Ishkeldin, Evgeny Dergaev och Evgeny Ivanushkin.

Men efter det bedarrade den ryska anstormningen något, och Sverige fick lite andrum. Och sen var det just det här med Sandvikenspelare i målform.

När Daniel Mossberg satte 6–3 med 25 minuter kvar av matchen fick Sverige dessutom ännu bättre kontroll på matchen, och resultatet stod sig matchen ut.

Läs mer: Finlands yngste spelare skänkte bort första målet – misstagen sänkte laget mot Kazakstan

Värt att notera i övrigt är att Hans Andersson noterades för fyra assists, i en match där Edsbynspelaren var en av Sveriges absolut bästa spelare. Rysslands mål vaktades av andramålvakten Dennis Rysev, sedan förstemålvakten Roman Chernykh fortfarande saknas efter den skada han ådrog sig i premiären mot Kazakstan.

Mer läsning