Måndag 22 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SAIK tappade guldläget efter Villas psykologiska mål: "De får gratis energi"

Sandviken hade 2–0 och kontrollerade finalen i Svenska cupen.
Då reducerade Villa i första halvlekens sista minut.
Sedan var det roliga över för SAIK.
– Det är ett lite jobbigt mål, säger lagkaptenen Christoffer Edlund.

Annons

Christoffer Edlund.

Det kryllade av heta målchanserna när Sandviken och Villa Lidköping gjorde upp om titeln i Svenska cupen. Men när Christoffer Edlund gjorde två snabba mål mellan matchminut 37 och 41 såg det ut som att SAIK skulle hålla för favorittrycket och vinna turneringen.

Men i första halvlekens sista ordinarie minut fick Villa nytt liv när Christoffer Norin reducerade. Det var starten på en vändning som kostade Sandviken guldet.

– Det är ett psykologiskt mål de får precis innan halvlek, de får gratis energi där. Sedan har vi två man mer i andra halvlek och har läge på läge på läge, där ska vi punktera matchen. Det känns surt just nu, säger Ted Haraldsson, en av Sandvikens mest framträdande spelare i Svenska cupen.

TV: Se höjdpunkterna från finalen här

Lagkaptenen Christoffer Edlund är också inne på att 1–2-målet strax före paus blev kostsamt.

– Vi leder med 2–0 och det känns jättebra, men så åker vi på ett lite jobbigt mål innan halvtid. Men vi gör en bra andra halvlek också, det som saknas är målen. Vi har nästan ännu bättre lägen i andra halvlek och ska döda den här matchen då, men ibland lyckas man inte med det, säger han.

I andra halvlek fick matchen en helt annan puls med hemmapubliken, 1 792 åskådare på plats, som levde sig in allt mer.

SE ÄVEN: Cupfinalen i bilder – stort bildspel från finalen i Svenska cupen

När Johan Esplund, spektakulärt och liggande i luften, kvitterade till 2–2 i 69:e minuten var Villa i förarsätet. Joel Othén, utsedd till turneringens bästa målvakt, gjorde flera högkvalificerade räddningar men fick till slut ge sig när Christoffer Norin avgjorde med sitt 3–2-mål i 84:e minuten.

– Så är det ibland. Den här gången vann Villa. Vi får ta revansch senare, säger Christoffer Edlund, som utsågs till turneringens främste anfallare.

Svenska cupens bäste försvarare blev Villas Lidköpings libero Martin Johansson och priset till turneringens bäste mittfältare gick till Johan Esplund.

LÄS ÄVEN: Så var den dramatiska finalen – minut för minut

MATCHFAKTA • SVENSKA CUPEN

Villa Lidköping–Sandviken 3–2 (1–2)

Målen: 0–1 (37) Christoffer Edlund, 0–2 (41) Christoffer Edlund, 1–2 (45) Christoffer Norin, 2–2 (69) Johan Esplund, 3–2 (84) Christoffer Norin.

Mer läsning