Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scenariot som kan störa Sverige i en VM-final: "Då kanske vi blir lite lidande"

/

Plusgraderna i Uljanovsk gör naturisen på Stadion Trud ospelbar.
Kylan är på väg, men hinner isen bli spelduglig till på söndag?
– Blir det utomhus och sämre väder, då är ryssarna vassare, säger Svenne Olsson.

Annons

När Sverige slog Ryssland med 6–3 på onsdagen var det i hallen Volga-Sport-Arena och inte på Stadion Trud. Det milda vädret gjorde naturisen ospelbar på den tänkta VM-finalarenan, där ett troligt scenario är att Ryssland och Sverige möts på söndag.

Enligt väderrapporterna ska det dock bli kallare till helgen och det bör inte vara någon fara med isen på Stadion Trud. Sveriges förbundskapten Svenne Olsson – som försiktigt pratar om "en eventuell VM-final" – stänger dock inte ute tanken på att det kan bli en finalflytt.

– Vi vet inte om det blir inomhus eller utomhus. Som vädret ser ut nu blir det inte utomhus, men det ska ju bli kallare i helgen. Vi planerar för utomhus, säger han.

Det är ett tänkbart scenario att matchen kan flyttas, tror du?

– Ja, det måste det ju bli om det blir värmebölja. Men det ska ju bli kallt, så vi hoppas och tror att det blir där borta. Som jag förstått det har det sålts väldigt mycket biljetter till finalen, så jag vete fan hur de gör med allt folk om det blir dåligt väder.

Skulle Sverige gynnas av att spela inomhus?

– (lång tystnad) Ryssarna är bättre än oss på hoppig is, så är det. Vi har ett spel anpassat efter mycket passningar, så det är klart att vi gynnas av en perfekt is. Men självklart är Ryssland med sin teknik och fart också jävligt bra inomhus, säger Svenne Olsson.

– Blir det utomhus och sämre väder, då är ryssarna vassare och kör ändå och då kanske vi blir lite, lite lidande. Men vi har en plan för dålig is också om det skulle vara så, det är inget vi funderar på nu.

I torsdagens kvartsfinal mot Lettland vann Sverige med 28–3 i en match som Svenne Olsson på förhand behövde en minuts taktikgenomgång till. Fokus ligger på helgens semifinal och troliga final.

Läs mer: Ingen bandypropaganda trots svensk seger med 28–3

Dagen efter 6–3-segern mot Ryssland pratar Svenne Olsson om den nästan overkliga känslan som infann sig under toppmötet.

– Det var nästan surrealistiskt att sitta i halvtid och försöka samla 5–0 mot Ryssland på bortaplan, du såg ju själv hur det kokade och allting. Vi fick en fullträff offensivt och defensivt. Vi ville ha en god känsla och det fick vi verkligen, säger Svenne Olsson.

Hur tror du söndagens troliga final kommer skilja sig mot onsdagens match?

– Min förväntan är att ryssarna kommer vara 20-30 procent bättre på söndag. Det kommer vi också vara om det blir Sverige–Ryssland i en final, det ska faktiskt spelas semifinaler också med all respekt för alla motståndare.

Sverige möter Finland i semifinal på lördag. Matchen spelas i Volga-Sport-Arena.

Mer läsning