Torsdag 18 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ska bli bättre än honom"

/

I bland är vägen framåt rätt så given.
Ett gott exempel på det är Anton Svensson, 14-årig målvakt i Edsbyns IF – son till en av klubbens största spelare genom tiderna.
– Man blir både stolt och glad, säger pappa Anders Svensson, som ser fram emot sin sons debut i P15-landslaget

Annons

Några av bandyns stora profilnamn börjar bli så till åren att deras barn nu gör entré i landslagssammanhang. 14-årige Anton Svensson åker med till Västerås första helgen i februari för att spela dubbellandskamper mot Finland.

– Det är ju speciellt också att han är målvakt, det gör saken lite häftigare. Det känns surt att inte vara hemma och få se det. Men det är som det är, kanske jag får en chans nästa säsong i stället, säger Anders Svensson, som beskriver sin son så här:

– Han är ganska ambitiös och verkar verkligen vilja förbättra sig och han har rätt temperament för att bli bra. Han ser allt på ett bra sätt, och är rätt lik mig när han står och det är ju inte så konstigt.

Anton har bara stått på "heltid" i tre säsonger. Fram till han var 11 år så testade han på att vara utespelare, men när det var dags att på allvar bestämma sig så blev valet rätt givet.

– Det är rätt naturligt att gå i pappas fotspår. Men jag ska bli bättre än honom. Jag vill slå honom, men det kommer att bli svårt, säger Anton.

Vilka är dina styrkor som målvakt?

– Jag tycker det är lättast med skott utifrån, men det är roligt med frilägen också, om jag tar dem.

Hur stor nytta har du av att din pappa också är målvakt?

– Han kommer med råd och det är ju bra att ha med sig.

Om livet leker just nu för Anton, vars Edsbyn ligger med i topp i P16-serien, så är verkligheten dystrare för pappa Anders som ska avsluta säsongen med bottengänget Volga i ryska ligan.

– Det är bara att räkna veckorna tills det är över där borta, det känns surt nu när Misha Pasjkin fått sparken. Men Pavel Yakushev pratar svenska, så jag är inte helt isolerad.

En annan hälsingespelare i P15-landslaget är mittfältaren Oscar Westh, son till Bollnäs libero Andreas Westh. Men han får i alla fall se sin pappa på läktaren under söndagens match.

– Jag kommer stanna och titta på vägen hem från Vänersborg, det vill man inte missa, han fyller 15 år i helgen också. Man var en ung pappa vet du, säger Andreas Westh.

Även Mathias Hallberg och Oskar Karlsson är med i laget, de har tidigare elitspelarna Ola Hallberg (Broberg) och Per Karlsson (Edsbyn) som pappor.

Mer läsning