Onsdag 14 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skärpta krav på Säfström och Neftyanik: "Det är dags att vinna nu"

Han vann assistligan under sitt första år i Ryssland, men fler titlar än så blev det inte för Erik Säfström.
I år är kraven högre på stjärnfyllda Neftyanik.
– Ledningen tycker att det är dags att vi vinner något nu, säger den förre SAIK-spelaren.

Annons

Erik Säfström mitt i klädkaoset i Neftyaniks omklädningsrum.

Neftyanik har varit i Sandviken en hel vecka och spelat träningsmatcher mot både Broberg och Falun. Ryska lag har vunnit World cup fem av de senaste sex åren, men i år har spelarnas flyttlass gått åt motsatt håll och den ryska ligan försvagats.

Kanske är just Neftyanik det stora ryska hoppet den här gången när fjolårsvinnarna Jenisej tappat storstjärnan Sergej Lomanov till Vänersborg och Alan Dzhusoiev till Sandviken.

För det finns åtminstone offensiv kraft i laget från Chabarovsk så att det räcker och blir över i Ryazantsev, Bondarenko, Ishkeldin och nye Christoffer Fagerström.

– Ja, det känns som att det är vi eller Jenisej som är starkast, vi fick faktiskt stryk mot dom i ryska cupen innan vi åkte hit. Bajkal Energy såg inte alls bra ut då och Dynamo Moskva har ju tappat hela laget, säger Erik Säfström när vi träffar honom i omklädningsrummet efter ett träningspass i Göransson Arena.

LÄS MER: Nytt land och nytt lag – Fagerström om första tiden i Neftyanik: "Erik har varit jätteviktig"

Tvättlinor har spänts upp tvärs över rummet och det hänger kläder på tork överallt. Han gör nu sitt andra år i klubben och trots att Neftyanik inte vann några titlar i fjol var det ett bra år för Säfström, som stod för flest framspelningar i den ryska ligan.

Då var det många nya spelare, och acceptansen större hos ledningen för att man blev tvåa i ryska cupen och slogs ut i semifinal i ryska slutspelet. Även i World cup slutade det med semifinal. Nu har dock tonen skärpts något.

– Jo, men så är det. Förra året pratade de mycket om att spela ihop laget, men nu är kraven högre och tanken är att vi ska vinna.

Första chansen till en stor titel är i Sandviken och World cup som inleds på torsdag.

– Vi har bra spelare och det är klart att vi har bra chans om vi får allt att stämma, men det är stor skillnad att spela i Sverige. Många lag backar hem och försvarar sig och är ganska bra på det också. Man måste tänka mer och inte bara köra offensivt.

– Vi gör det till och från, jag saknar vissa delar i det svenska spelet som jag skulle vilja införa mer i Ryssland. Men det är svårt, det går ju inte prata med alla och coachen vill spela på sitt sätt även om han försökt få in lite svenska influenser.

Vilka svenska lag ser du som de största utmanarna?

– SAIK framför allt, och Västerås såklart, även om de har en del skador. Sandviken såg jag i Svenska cupen och det märks att de vill spela lite rakare i år. De tar större risker att tappa boll och försöker inte spela ut motståndaren på samma sätt som förut. Jag tror att dom väldigt gärna vill vinna World cup.

Neftyanik har Vänersborg, Villa-Lidköping och norska Stabaek i sin grupp.

LÄS MER: Hela spelschemat – så spelar ditt lag i World cup

Mer läsning