Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Somalia Bandy portas från träningsplanen

/
  • Cia Embretssen tränar laget under sommaren.
  • Planen vid Betesgatan har under två somrar varit platsen där Somalia Bandy tränar.
  • Nu är Somalia Bandy inte längre välkomna att träna vid Betesgatan.
  • Laget har blivit stjärnor i Borlänge sedan succéfilmen

Somalia Bandy har sommarträning en gång i veckan på en asfaltplan vid Betesgatan. Nu är laget inte längre välkommet att träna på platsen efter att boende i området klagat.

Annons

Borlänges bandylag Somalia Bandy, som gjort storsuccé i Filip och Fredriks film "Trevligt folk", har under två somrar haft sina sommarträningar på en asfaltyta vid Betesgatan. Nu har styrelsen i Hsb BRF Myren, som ytan tillhör, meddelat att bandylaget inte längre får träna där.

– Det har skurit sig mellan laget och de boende där och vi måste lyssna på våra medlemmar, säger Dan Höglund som är ordförande för föreningen.

Cia Embretssen, som är tränare för lagets sommarträning, berättar att de boende som bett styrelsen avvisa laget från platsen först klagade direkt till Somalia Bandy på deras senaste träning.

– Det var några som bor där som kom fram när vi tränade och betedde sig riktigt otrevligt. De sa att vi störde och kommenterade även filmen och Filip och Fredrik. Våra inlines låter inte så mycket så för mig kändes det som att det fanns andra bakomliggande anledningar till att de inte ville ha oss där.

Vad tror du det var för bakomliggande orsaker?

– Jag tror det handlade om främlingsfientlighet och avundsjuka. Inte från styrelsens sida utan från de personer som kom fram till oss.

Efter samtalet med de boende ringde Cia Embretsson upp styrelseordföranden som sa att det inte var några problem att laget tränade på ytan. Men efter ett tag återkom han till Cia och berättade att laget störde de boende och att de fick hitta något annat ställe att träna på.

– Det vi gjort som tydligen skulle ha stört de boende var att inlinesen låter och att vi skrattade ibland, säger Cia.

Efter incidenten på träningen känner sig spelare och tränare i laget besvikna.

– Hade det varit så att detta var det enda som någonsin hänt oss hade vi kanske ryckt på axlarna åt det, men denna typ av kommentarer och bemötande är vardag för oss, säger Cia Embretssen.

Dan Höglund poängterar att han inte vill starta något bråk med laget.

– Jag tycker egentligen det ligger på kommunen att ordna någonstans för dem att träna och inte på vår förening. De har inte ens frågat om lov och har ändå organiserad träning på området. Folk har uteplatser i närheten. Vi måste lyssna på våra medlemmar och jag önskar såklart laget lycka till att hitta någon annanstans att vara, det är allt jag har att säga om detta, säger han.

Efter att uppgifterna om att Somalia Bandy blivit av med sin träningsplats publicerats på DT.se har Filip Hammar gått ut på sociala medier och visat stöd för laget. På Twitter skriver han "Kom igen, Sverige! Vi får inte vara så här usla!!!" tillsammans med en länk till DT:s artikel.

Nu har Somalia Bandy hittat en ny plan att träna på.

– Det är Ola Brossberg som är ordförande för Fritidsnämnden i Borlänge som hjälpt oss. Så det löser sig, men det är tråkigt för integrationens skull att de inte kan vara i ett område där det bor mest svenskar, säger Patrik Andersson.

Mer läsning