Fredag 16 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studie: Inga pengar att tjäna på bandyhallar

/

Att satsa stora pengar på elitidrott genom att till exempel bygga en bandyhall ökar varken tillväxt, inflyttning eller medelinkomst i en kommun enligt en ny studie som doktoranden Emelie Värja gjort.

Annons

Stora ekonomiska satsningar på elitidrott gynnar inte tillväxten i en kommun. Det menar doktoranden i nationalekonomi Emelie Värja vid Örebro universitet. Hon har genom att titta på skatteunderlag, medelinkomst och inflyttning i Sveriges alla kommuner mellan 1995 till 2011 kunnat fastställa att man inte vinner någonting ekonomiskt på att ge mycket pengar till de största elitlagens verksamheter. Det betyder att argumentet att kommunerna kommer tjäna på att man bygger dyra bandyhallar inte håller.

– Jag har studerat de största idrotterna fotboll och hockey, men det är inte relevant vilka sporter det handlar om. Eftersom bandy är en liten sport så kan man ju dra sina egna slutsatser om huruvida det går att tjäna pengar på det eller inte, säger hon.

Men det finns andra värden än bara ekonomiska som man brukar beakta när man motiverar stora anslag till idrottsverksamhet. Att folkhälsan ökar eller att det bidrar till att fler unga börjar idrotta är sådana exempel.

– Visst, men man måste då tänka på att stora summor som enskilt går till en enda förening istället skulle kunna fördelas till flera små verksamheter. Tänk hur många små planer man kan få för summan det kostar att bygga en bandyhall, till exempel.

Dessutom, menar Emelie Värja, ska man vara medveten om att det inte finns obegränsat med pengar i en kommun och att politikerna måste välja bort någonting annat om de satsar miljoner på en bandyhall.

– Det vore intressant att titta närmare på vad som har hänt med välfärden i de kommuner som har lagt stor del av sin budget på idrott istället för på till exempel förskolan, skolan och omsorgen. Har det blivit sämre, eller drivs de på något annat sätt?

Emelie Värja har förståelse för att en bandyhall kan ha en viktig identitetskapande funktion för en stad.

– Ja, jag säger inte att det är bortkastat. En bandyhall kan göra invånarna lyckligare, men då ska man vara medveten om att det är just det är det man vill prioritera, säger Emelie Värja.

Mer läsning