Måndag 24 september
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenne Olsson minns kaoset i Moskva – "Lagledaren skriker: Vi måste fly, det är krig i Ryssland"

"Fan också, är det så här man ska dö?" Det var Svenne Olssons kvalfyllda ord när Bollnäs GIF tvingades fly från träningslägret i Moskva 1991. – Man tänkte att "ja, det var hit det räckte", säger Svenne Olsson 25 år senare.

Annons

LÄS ÄVEN: Bollnäs flydde i bandyutrustning - när militären tog över makten i Sovjet

Svenne Olsson, i dag förbundskapten för svenska herrlandslaget och sport- och marknadschef i Broberg, är mest känd som stor profil på Hällåsen. Men det inte alla vet är att den forne publikfavoriten är fostrad i Edsbyn och att hans debut på seniornivå skedde i Bollnäs. Och det som ännu färre känner till är den häpnadsväckande storyn inför hans första säsong på Sävstaås.

Det var då som Bollnäs, mitt under ett träningsläger i Moskva i augusti 1991, tvingades bryta en match mot Zorkij för att i full bandymundering flyga hem till Sverige. Anledningen var att den sovjetiska militären hade iscensatt en kupp för att avsätta presidenten Michail Gorbatjov.

– Man ska ha klart för sig att man inte var lastgammal 1991. Jag är -72:a och är alltså 18-19 år när legendariske lagledaren Ulf Larsson kommer och skriker "grabbar, vi måste fly, det är krig i Ryssland". Det man såg framför sig då var pansarvagnar och bomber och man tänkte att "ja, det var hit det räckte", säger Svenne Olsson om citatet "fan också, är det så här man ska dö?" som Ulf Larsson berättat om efteråt.

LÄS ÄVEN: Här är Svenne Olssons sommartrupp - två debutanter uttagna

Svenne Olsson.

Svenne Olsson minns i detalj hur det gick till när matchen mot Zorkij, som spelades i OS-arenan Olimpijskij, bröts med sex minuter kvar.

– Zorkij har hörna. Domaren blåser i pipan och deras spelare åker bort. Ulf Larsson står och vevar med armarna och skriker åt oss: "Kom kom, vi måste fort som fan sticka för det är krig i Ryssland", säger Svenne Olsson.

– Det var bara direkt in i omklädningsrummet, kasta av sig skridskorna och ta på sig något annat. Vi hann inte duscha eller någonting, vi satte oss i bussen och hade någon form av poliseskort till vårt hotell. Där rafsade vi ihop våra grejer och åkte direkt mot flygplatsen. Först såg vi ingenting, det var en normal dag i Moskva. När Ulf skrek sådär såg man ju framför sig att flygplan skulle komma över huvudena på oss.

LÄS ÄVEN: Broberg utan hemmaarena under tre veckor i vinter

1991-08-19. Moskvabor jublar när de lyckats stoppa armétank på väg mot Röda Torget. President Gorbatjov är satt i husarrest.

Men ju närmare bussen kom flygplatsen, desto mer påtagligt blev det att situationen var allvarlig.

– Jag skojar nog inte om det stod dubbla pansarvagnar på båda sidor av vägen de sista fyra-fem kilometerna. Då förstod man att de ville säkra runt flygplatsen. Om jag inte missminner mig var vi det sista flygplanet som lämnade Moskva för utresor på en vecka. Flygpersonalen väntade på oss i 45 minuter, berättar Svenne Olsson.

Han fortsätter:

– Där satt vi i bandybyxor och suspensoar och hela fan. Vi fick ta oss någon öl och champagne på flyget hem, så det blev en hyfsad skiva. Det var en av många halvcrazy stunder med Bollnäs på den tiden. Det här var ju mitt första år i Bollnäs, jag kom ju från juniorbandy i Edsbyn och rätt in i det där. Jag hör fortfarande Ulf Larssons ord, säger han med ett skratt.

Var det någon annan i gänget som tog situationen hårt, som du minns konkret?

– Haha, nä, men det märktes att det var blodigt allvar. Det var rätt så knäpptyst när vi åkte från arenan till vårt hotell. Ulf Larsson hade skramlat ihop ett rätt ungt gäng, jag minns att Robban Lindgren (nu klubbchef i Bollnäs) var med. Jag kommer inte ihåg några större anekdoter om att någon blev livrädd, men vi satt som fågelungar och tittade ut i stora mäktiga Ryssland.

Med vilka känslor ser du tillbaka på hela den här grejen?

– Man påminns om det då och då. Nu i efterhand var det en grymt häftig upplevelse. Man blir påmind om att det kan vända fort. Från full koncentration på bandy till att en ledare skriker att det är krig. När man sitter och skrönar och skrävlar på någon grillfest så är det många som knappt tror att det är sant, men det blev både Aftonbladet och Expressen när vi stod där på Arlanda. Inte helt rumsrena kan jag väl också säga, skrattar Svenne Olsson.

Mer läsning