Måndag 19 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uljanovsk kan bli kapten Wesths sista ryssresa

/

Andreas Westh avslöjade landslagsledningens överraskning i Uppsala.
Nu åker han på vad som kan bli karriärens sista VM utomlands.
– Det kan vara så faktiskt, om inget annat händer, säger Bollnäs och landslagets självskrivne veteranlibero.

Annons

– Vi kollade ju upp det, Rospiggarna hade ju inte match, så det var bara Djurgården kvar då, säger Andreas Westh och skrattar.

Det skulle vara landslagsledningens överraskning till VM-spelarna innan avfärd till Uljanovsk efter ett två dagar långt läger i Uppsala – SHL-match på Hovet mellan Djurgården och Linköping.

Andreas Westh har gjort 126 landskamper, spelat tolv VM-turneringar och tagit fyra VM-guld. Världsmästerskapet i Uljanovsk kan mycket väl bli hans sista på utrikes mark.

– Det kan vara så faktiskt, om inget annat händer, säger Andreas Westh, som av förbundskaptenen Svenne Olsson angavs som "odiskutabel libero i det svenska landslaget" när truppen presenterades förra veckan.

LÄS MER: Andreas Westh om framtiden

Under sina 15 år i svenska landslaget har han sett hur uppladdningarna till VM-turneringarna blivit allt mindre. Till årets turnering har Sverige spelat en träningskamp, den mot Finland i Villmanstrand i turneringen som i stort sett regnade bort.

– Vi har inte kunnat förbereda oss någonting så... Det har jag aldrig varit med om. Förr i tiden åkte vi till och med till Norge och spelade, då kunde vi ha sex-åtta matcher innan VM. Så det har blivit mindre och mindre, säger han.

Hur hanterar ni det?

– Det är en rutinerad grupp, många har spelat ihop i landslaget länge. På något konstigt sätt så klickar det snabbt, så det är inte så konstigt. Många har varit på en hög nivå länge, så man behöver liksom inte dra saker utan det sitter redan. Alla vet hur det funkar.

LÄS MER: Bandypuls liverapporterade från träningen

Utvecklingen i bandysporten går framåt hela tiden. Men en sak sticker ut i årets VM-upplaga, enligt Andreas Westh:

– Det är en jävla speed, det är hög fart på träningarna på nästan samtliga. Så det är det man märker, säger han.

Hur skulle du säga att svenska landslaget spelar sin bandy?

– Det går mer rakt fram (än i elitserien), man sätter bollen mer, mer passningar. Alla säger samma sak: Det är inte bara en division som skiljer, utan två-tre. Det är en enorm skillnad, man är helt slut på träningarna, det är max hela tiden. Det är liksom det som är så häftigt.

Under påsken 2015 föll Sverige i VM-finalen mot Ryssland – trots ledning med 3–1 med sju minuter kvar att spela . Finalen i Chabarovsk kan mycket väl ha varit det "sjukaste" som någonsin kablats ut till en bandypublik.

– Så kände vi på planen i alla fall, och många har sagt det som tittade. Vi leder med 3–1 och tror ju att vi ska hålla i då. Sedan målen de gör... Det är märkliga situationer, vi tycker att vi har dom ute vi sargerna, men bollen tar på någon skridsko och går in i planen och Tyukavin kommer en gång. Det var jävligt sjukt, men ryssarna fick verkligen energi när de gjorde 3–2, säger Andreas Westh.

LÄS MER: Westh: "Jag har nästan förträngt det som hände"

Då spelades VM uteslutande inomhus i mäktiga Erofey Arena inför ögonen på 10 000 ryssar. Nu kommer Sverige spela den final alla förväntar sig att man ska gå till utomhus på Trud i Uljanovsk.

– Tempot kommer bli högt i alla fall, men det kan studsa lite här och där även på en fin uteis. Trycket i Chabarovsk gjorde att det blev liksom... hormonstinna tjurar som möttes upp, det var ju så. Det kanske kan bli lite på ett annat sätt ute, säger Andreas Westh, som delar med sig av ett lite udda minne från den förra finalen när bandyvärldens giganter ställde up sig för nationalsånger.

Rysslands premiärminister Medvedev var på plats – vilket gjorde att säkerhetsapparaten var minst sagt rigorös...

– Jag ser det inte direkt, men sen när jag tittar upp... det är vakter överallt, och snipers lite här och där.

Om någon hade gått fram till Medvedev på läktaren så hade det smällt?

– Haha, ja, det kändes så. Det är stort i Ryssland, det där. Fränt, faktiskt.

LÄS MER: Förbundskaptenen hyllar sin VM-trupp

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här

Mer läsning