Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteranmålvakten Svensson om VM och framtiden: "Nästa säsong vill jag spela i Sverige"

/
  • Anders Svensson softar hemma i ettan i Archangelsk. Vardagen handlar mest om träning och matcher.
  • Sonen Anton satsar också på att bli en bra bandymålvakt –
  • VM-finalen i Irkutsk blev en besvikelse när Anders Svensson för första gången fick gå före Andreas Bergwall.
  • De första proffsåren tillbringade
  • Med tränaren Peter Törnberg efter en stormatch med Edsbyn på Studenternas.

En blågul comeback i VM-truppen är en kick.
Och förutom en biljett till Uljanovsk, så hoppas Anders Svensson på en svensk klubb nästa säsong.
– Mentalt börjar det kännas nog här borta, säger den 40-årige målvaktsprofilen från Edsbyn, som spelar med Vodnik i den ryska superligan.

Annons

Edsbyns förre guldhjälte, med Rättvik som moderklubb, är inne på sin fjärde raka säsong i Ryssland.

Efter två säsonger med Kazan , blev det en med Volga i årets VM-ort Uljanovsk – och till slut fick "Sverre" inför den här säsongen ett kontrakt med Vodnik .

De senaste åren har det varit aningen segdraget att hitta en ny arbetsplats, den rutinerade landslagsmålvakten har varit besynnerligt kall på den svenska marknaden.

Men i våras såg det ändå ut att vara rejält på gång med hårdsatsande Villa Lidköping, det blåstes dock av i sista stund.

Läs mer: Den ovissa klubbjakten

Och efter många år som sidekick till den ett år äldre Andreas Bergwall, så hamnade Svensson dessutom i den blågula kylan.

– Det kändes ganska surt att inte få vara med i ett så häftigt VM som det i Chabarovsk. Året innan, då VM gick i Irkutsk, fick jag första gången kliva fram och stå i en final. Nästa år var jag petad och reserv på hemmaplan, trots att jag inte var i sämre form då, säger Anders Svensson – extra glad över att vara tillbaka i den första 25-mannatrupp som förbundskapten Svenne Olsson presenterade på torsdagen.

Läs mer: Westh om finalraset i Chabarovsk

Se mer: Tillbaka på mirakelarenan

– Svenne sade bara att jag hör till de tre som är aktuella, att han inte kunde lämna mig utanför. Det skulle vara jätteskoj att få spela ett VM i Uljanovsk, jag känner ju rätt mycket folk där.

Kanske spelade det en viss roll för fjolårets förbundskapten Jonas Claesson att "Sverre" då spelade i ett hopplöst bottenlag i ryska superligan.

Vodnik är flera klasser bättre, men där har Svensson samtidigt att hantera en tuff konkurrens med Kazakstans landslagsmålvakt Andrej Rejn.

– Jag har spelat åtta av tretton matcher så här långt. Det är en ovan situation att sitta på bänken, men samtidigt är man extra motiverad och taggad när man väl får spela. Och formen känns bara bra, säger Anders Svensson.

Detta trots att den senaste långa bortaturnén slutade med fyra raka förluster mot Neftyanik, Sibselmash, Bajkal och Dynamo Moskva.

– Det var lite extremt. Normalt brukar det handla om två matcher i ett bortasvep, fyra på raken blev väl mastigt och det är inte lätt att prestera på topp efter så mycket resande. Särskilt inte mot så pass bra lag, säger Svensson.

Vodnik ligger just nu femma i ligan, med ganska långt upp till topp-4 som ger hemmafördel i slutspelet. Genisej leder i stor stil efter tolv raka segrar, fem poäng före Bajkal Energy.

– Slutspel ska vi absolut fixa, men de fyra första kan bli tuffa att nå. Samtidigt har vi en spännande period nu med tre av topplagen på hemmaplan, säger Anders Svensson.

Läs mer: Söderberg skräll i VM-truppen

På fredagen jagar Vodnik revansch mot Dynamo Moskva – och det i en förväntad kyla på runt 28 minusgrader.

– Här finns inga funderingar på att ställa in matcher för det, och jag räknar med att det blir 2 x 45 minuter som vanligt.

Anders Svensson är ensam svensk i laget, men kommunikationen funkar ändå bra.

– Tursamt nog så är Igor Gapanovitj, som jag spelat med i Edsbyn, assisterande tränare och pratar ju bra svenska. Några av spelarna fixar engelska också, så det löser sig, säger Anders Svensson, som numera är väl bekant med den inrutade lunk som gäller för ett bandyproffs i Ryssland. Det är inget lyxliv, precis...

– Det finns inte så mycket att göra, precis som Uljanovsk är Archangelsk en relativ rysk småstad med drygt 600 000 innevånare. Men här är det mer kompakt, och nära till allt. Det blir lite prat med familjen hemma och en promenad till något köpcenter för en fika, så man får röra på sig. Om det inte är match så är det träning i stort sett varje dag klockan 17, och allt med den och runt kring tar sådär fyra timmar, berättar "Sverre" som bor i en liten etta på sjunde våningen i ett centralt hyreskomplex.

Läs mer: sonen Anton i pappas spår

– Jag är också väldigt tacksam för att bandypuls finns, jag ser så många matcher jag kan. Och det funkar jättebra, utan några tekniska problem.

Anders Svensson följer den svenska bandyn med ett intresse som dessutom ökar i takt med hemlängtan.

– Rent praktiskt funkar vardagen okej, men mentalt är det ganska jobbigt. Jag börjar känna att det kan få räcka med att vara här långt borta och spela bandy, säger Svensson – som samtidigt inte vill sätta punkt för karriären.

– Jag har inga tankar alls på att sluta. Och såklart jag hoppas hitta en lösning med någon svensk klubb. Men ett bra ryskt bud går också att fundera över. Erfarenheten har lärt mig att det brukar lösa sig, till slut i alla fall...

Där har ni det.

Silly seasons försäsong börjar här.

Läs mer: "Ett tveksamt beslut nobba Svensson"

Mer läsning