Onsdag 17 oktober
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VSK-ikonen minns tidernas kallaste bandy-VM: "Folk uppskattade att det var mellan -55 och -65 grader"

/
  • Ted Andersson blev utvisad i gruppspelsmatchen mot Ryssland i Archangelsk 1999. Då passade han på att värma sig inomhus.
  • Ted Andersson.

Väderprognoserna visar på ett milt bandy-VM i Uljanovsk.
Det vill säga det motsatta till mästerskapet i Archangelsk 1999.
– Många läkare dömde ut den här formen av idrott under sådana förhållanden, säger VSK-ikonen Ted Andersson, som förfrös fingrarna.

Annons

Precis som i Sverige har kylan varit påtaglig i Uljanovsk under större delen av januari månad. Enligt svenska vädersajter har temperaturerna på VM-orten legat runt minus 25-30 grader i perioder.

Nu ser början av februari ut att bli betydligt mildare. Enligt väderrapporterna väntas temperaturerna bara krypa ner mot sju-åtta minusgrader som mest under VM.

LÄS MER: Uljanovsk kan bli kaptenens sista ryssresa

Det är med andra ord inte som under världsmästerskapet i Archangelsk 1999, som enligt en artikel från 2005 i Sundsvalls Tidning är en av de kallaste tävlingarna som någonsin genomförts.

Ted Andersson var en av de svenska landslagsspelarna som tvingades ut i den extrema, ryska kylan där i månadsskiftet januari-februari. Specialkläder och -utrustning hjälpte inte. Han minns särskilt gruppspelsmatchen mot Ryssland.

– Sjösten (domarprofilen Håkan) mätte med kvicksilvertermometer när vi spelade mot ryssarna. Då mätte han upp -43 grader och så blåste det över tio sekundmeter. Jag är ingen väderexpert, men jag vet att folk uppskattade att det var mellan -55 och -65 grader, säger han.

LÄS MER: Svenne Olsson hyllar truppen: "Inga dumskallar"

Matchen spelades 4x15 minuter och slutade 0–0, men vanns till slut av ryssarna efter 3–2 via straffläggning. Men det var inte främst resultaten som uppmärksammades. Det var i första hand kylan.

– Det började bli en medial grej. Det var reportage i både Expressen och Aftonbladet. Både norska och svenska läkare dömde ut den här formen av idrott under sådana förhållanden, säger Ted Andersson.

Går det att spela bandy i så extrem kyla?

– Det blir nästan parodi, det går inte att genomgöra det man vill. Fokus flyttas omedvetet från exakt vad man ska göra till att inte frysa sönder. Det blir nästan fånigt att försöka spela. Att åka skridskor är inte problemet, det är kontakten med bollen, säger Ted Andersson, som ådrog sig förfrysningsskador.

– Någonstans valde man att ha vanliga bandyhandskar. Det funkar inte att spela med skidhandskar, då tappar man all form av känsla. Och i mitt fall blir det lurigt, som har dålig känsla redan innan jag tar på mig ett par sådana.

LÄS MER: Finland ska utmana Sverige och Ryssland

Hur är det med fingrarna i dag?

– Det finns grader av förfrysning, precis som brännskador. Jag förfrös aldrig på "det" sättet. Än i dag fryser jag som satan om tre av fingrarna när det är kallt ute, så något hände. Men det var inga bilder som man sett från Everest-expeditioner. Fingrarna var inte svarta, säger Ted Andersson, som tror att världsmästerskapet för 16 år sedan var något alldeles unikt.

– Vad jag vet har ingen upplevt något liknande. I dag är man för smart för att genomföra något sådant. Jag vet inte om svenska bandyförbundet har fått mer utrymme, men i dag känns det som att det är mer gemensamma beslut. Då bestämde någon att vi skulle spela och så blev det. Det är ju det som är lite charmen med Ryssland också.

VM i Archangelsk slutade med en tredjeplats för Sverige efter 9–1 mot Norge i bronsmatchen. Ryssland vann finalen mot Finland, som behärskade kylan bättre än Sverige i semifinalen, med 5–0.

LÄS MER: Här är svenska VM-truppen

Förhoppningsvis blir de svenska resultaten bättre i VM i Uljanovsk som startar på måndag. Där har Ted Andersson, som i dag är players manager i Västerås SK, en given guldkandidat.

– Någonstans har det svängt lite de senaste åren och vissa av de ryska spelarna är för jävla vassa. Ryssarna har blivit smartare och tagit de bra svenska delarna och gjort dem lite till sina egna.

Du ser Ryssland som klar favorit, alltså?

– Tveklöst. Sverige måste verkligen försöka hitta ett sätt att slå Ryssarna på. När man ska möta ryssarna med deras fysik och smartness måste man välja spelare utifrån vad man ska möta.

Hur följer du VM numera? Tittar du?

– När ryssarna och Sverige spelar tittar jag definitivt. Nu får vi se om det blir mer när vi (VSK) har fler spelare med.

 

Du har väl inte glömt att ladda ner Bandypuls app? Gör det här

Mer läsning