Torsdag 15 november
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Waaler stjärna i anonymt Norge

/

Christian Waaler gjorde fem säsonger i den svenska elitserien under det förra decenniet.
Sedan dess har han haft flera uppehåll från bandyn – men blev i år utsedd till årets man i Norge.
– Det här är ingen snygg siffra, säger han efter kvartsfinalförlusten mot Finland.

Annons

2001 kom Christian Waaler till Sverige och Ljusdal första gången för att spela bandy i elitserien. Då blev det bara en säsong – sedan lämnade han för arbete i den irländska huvudstaden Dublin.

Och så har det sedan fortsatt, med flera sabbatsår från bandyn. Men en rejäl sväng till Sverige igen blev det. Christian Waaler spelade tre finaler på fyra säsonger med Hammarby (tre förluster), innan han vände hem till norsk bandy för gott.

– 2006 flyttade jag hem, då jag blev klar sjukgymnast. Och sedan har det väl varit av och på. Tre säsonger totalt har jag varit borta, säger han.

Numera tillhör han Ready, och säsongen i den norska högstaligan slutade i en ren succé för Christian Waaler. Klubbens tog sin första mästartitel på 88 år, och han utsågs för andra gången i karriären till årets man i norsk bandy.

– Det var jävligt roligt för klubben, säger Christian Waaler.

i VM-turnierngen i Chabarovsk är han tillsammans med Sondre Kirstoffersen lagets bäste målskytt. I gruppspelet gjorde han fem mål på tre matcher, och fortsatte med två till i kvarten mot Finland.

Men hans mål kom i slutet när Finland redan hade avgjort matchen – som slutade 12–5.

– Det brukar bli så när det rinner iväg, de släpper lite på slutet, säger Christian Waaler, och fortsätter:

– Men vad ska man säga... det är ingen snygg siffra.

De stora stjärnorna saknas i det norska landslaget, som halkar efter snarare än att närma sig de stora nationerna Sverige, Ryssland och i viss mån Finland.

– Inte för att ursäkta... men jag har varit med och spelat 4–4 mot Sverige. Men då hade vi Pål Hanssen, Thomas Moen, Christer Lystad, mig och Nikolay Hauger i laget. Det var fem-sex spelare som spelade i Sverige och Ryssland då. Nu har vi ingen, bara några i allsvenskan i Sverige, säger Christan Waaler.

Att Norge inte kan sticka upp tror han även handlar en hel del om förutsättningar. I Norge finns inga hallar att tillgå – någon som det finns fullt av både i Sverige och Ryssland.

– Vår säsong i Norge slutade en vecka innan den svenska. Sedan dess har jag varit på is två gånger. Det är svårt att förbereda sig för ett VM då liksom, säger Christian Waaler, som med sin stora rutin ändå kan hitta ljuspunkter hos det egna landslaget.

– Vi har sju debutanter med, och utifrån vad de är vana så gör de det helt okej här, säger han.

På fredag spelar Norge placeringsmatch.

– Mot Belarus (Vitryssland) tror jag, men jag är inte säker. Sedan blir vi kvar och åker hem på söndag, säger Christian Waaler.

Mer läsning